Vietnam in 3 Weken: Avontuur, Natuur en Cultuur

Van het beklimmen van de hoogste berg in Indochina tot aan indrukwekkende museums. Vietnam is een geweldig land om ondergedompeld te worden in cultuur, avontuur en geschiedenis. In 19 dagen zijn wij van Noord- naar Zuid-Vietnam gereisd met alle vervoermiddelen die je maar kan bedenken (taxi, bus, vliegtuig, trein en motor). Tijdens onze rondreis hebben we genoten van adembenemende landschappen en levendige steden, maar daarnaast ook deelgenomen aan verschillende activiteiten. Wij nemen jullie graag mee in onze rondreis door Vietnam. 

 

Checklist Vietnam: 

Wij hebben een checklist opgesteld met de meest belangrijke items die je niet mag vergeten tijdens je backpack trip door Vietnam:

  • Allereerst natuurlijk je paspoort. Deze moet nog minstens 6 maanden geldig zijn. 
  • Om Vietnam binnen te kunnen komen moet je een e-visum aanvragen. Dit kan je gemakkelijk online doen via deze website. Het advies is om dit uiterlijk 3 weken van tevoren te doen. 
  • Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Daarnaast zijn andere vaccinaties persoonsgebonden. Je kan de vaccinaties checken op de website van de GGD
  • Wij hebben in Vietnam alleen maar met onze creditcard en met contant geld betaald. Als je jouw bankkaarten wilt gebruiken in het buitenland dan moet je het pasgebruik nog wel even aanpassen naar wereldwijd. Dit kan meestal in de app van de bank aanbieder. 
  • In Vietnam gebruiken ze soms dezelfde stopcontacten als in Nederland (type C), maar het kan ook zijn dat ze de type A stopcontacten gebruiken. Om er zeker van te zijn dat je altijd je apparaten kan opladen is het handig om een reisstekker mee te nemen.
  • Om (goedkoper) data te kunnen gebruiken in Vietnam, hebben wij een e-sim aangeschaft. Dit scheelt tijd op het vliegveld of net nadat je aankomt, omdat je geen nieuwe simkaart hoeft te kopen. Je kan e-sims aanschaffen via de volgende apps:

Wij hebben de prijzen op deze apps eerst vergeleken en daarna pas een keuze gemaakt. Let op: je telefoon moet simlock vrij zijn, anders werkt dit niet. 

 

De route

Wij zijn begonnen in Hanoi en vanuit daar eerst verder gegaan naar het noorden om daarna door te reizen naar het zuiden, met als laatste stop Ho Chi Minh City. Wij hebben voor deze reis dus twee enkele vliegtickets geboekt. De eerste vanaf Amsterdam naar Hanoi en daarna van Ho Chi Minh terug naar Amsterdam. Dit kost wat meer geld, maar hierdoor ben je minder tijd kwijt aan reizen. Wij hoefden namelijk geen binnenlandse vlucht weer terug te nemen naar Hanoi om onze terugvlucht te halen. 

Er zijn verschillende manieren van reizen binnen Vietnam, zo hebben wij gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten, slaapbussen, nachttreinen, normale bussen, motors en taxi’s. Tijdens deze reis hebben we veel activiteiten gedaan, waar vaak overnachtingen, ontbijt, lunch en bagagetransport waren inbegrepen.

 

1. De wereldstad Hanoi

De eerste stop van onze Vietnam reis is Hanoi, waar wij twee dagen hebben verbleven. Wij hebben hier zowel een streetfood tour als een fietstour gedaan, die wij alle twee heel erg zouden aanraden. 

De eerste avond hebben wij meteen een streetfood tour gedaan. Dit is een leuke manier om kennis te maken met Vietnam en je komt op plekken waar je zelf snel voorbij zou lopen. Wij vonden het heel erg leuk om alle verschillende gerechten te proberen terwijl we gezellig konden kletsen met onze tour guide.

De tweede dag in Hanoi hebben wij een fietstour gemaakt door de stad. Deze tour neemt je mee naar alle hotspots van Hanoi, waaronder o.a. Hoàn Kiem meer, de Dong Xuón markt, het mausoleum van Cho Hi Minh en de bananenplantages die net buiten de stad liggen. De tour eindigt in de middag en daarna is er tijd om zelf te gaan lunchen. Wij hebben tijdens de lunch een heerlijke Bahn Mi gegeten bij Banh Mi 25. Dit is echt een aanrader.

Na de fietstour zijn wij doorgegaan naar het Hoa Lo Prison Relic museum. Hier krijg je meer informatie over de gevangenis tijdens de koloniale periode en tijdens de Vietnam Oorlog. 

Ieder weekend is er in het centrum van Hanoi een nachtmarkt. Heel leuk om even overheen te lopen en eventueel souvenirtjes te kopen. Hou er echter alleen wel rekening mee dat als je hotel in deze buurt zit er dus in het weekend geen taxi’s kunnen komen. Mocht je in het weekend aankomen of weggaan, dan moet je wel naar een gedeelte lopen waar geen nachtmarkt is. 

Al met al denken wij dat twee dagen lang genoeg is voor Hanoi. Door de fietstour zie je namelijk in korte tijd alle hotspots van de stad. 

Fietstour in Hanoi

2. Het hikeparadijs van Vietnam

Aangezien wij dol zijn op hiken wilden wij het noorden van Vietnam echt niet overslaan. Wij zijn vanuit Hanoi met de nachtbus naar Sa Pa gereisd. De nachtbus is een comfortabele en praktische manier van reizen binnen Vietnam, want het scheelt namelijk tijd. Er zijn veel verschillende bedrijven die deze bussen aanbieden, dus keuze genoeg.

De eerste dag beginnen wij meteen met het beklimmen van de hoogste berg van Indochina (Vietnam, Laos en Cambodja), namelijk Mount Fansipan. Voor het beklimmen van deze berg heb je twee keuzes: je kan hem in 1 dag beklimmen of in 2 dagen met halverwege een overnachting. Wij hebben bewust gekozen voor 2 dagen en kunnen dit ook echt aanraden. Hierdoor konden we gedurende de trip ook wennen aan de hoogte en genieten van de uitzichten. Je overnacht tijdens deze tour in een berghut en lunch en avondeten is op de eerste dag inbegrepen. 

De eerste dag van de beklimming vonden wij de zwaarste dag. De totale afstand die je loopt op dag 1 is ongeveer 10-11 kilometer met 1000 hoogtemeters. De uitzichten tijdens de eerste dag zijn wonderschoon en dit zorgt voor een grote dosis aan kracht en doorzettingsvermogen. De tweede dag is minder zwaar, omdat je de meeste kilometers al achter de rug hebt. In 2 / 3 uur bereik je de top van Fansipan, waar je weer je ogen kan uitkijken. De berg staat vol met tempels, pegoda’s en mooie beelden. 

De tweede activiteit die wij hebben gedaan in Sa Pa is een tweedaagse hike tour door de rijstvelden en de omliggende dorpen. 

Wij hebben een privé tour gedaan met een Black Hmong guide. Dit is een lokale stam die voornamelijk in het noorden van Vietnam leven. Tijdens deze tour hebben we veel van de lokale cultuur en geschiedenis geleerd. Aan het begin wordt er gevraagd welke route je wilt doen: lang of kort. Wij zijn voor de lange routes gegaan en dit zorgde ervoor dat wij van de paden af gingen en vaak dwars door de rijstvelden heen wandelden. Wij raden dus ook echt aan om de langere routes te nemen als dit mogelijk is. 

Tijdens deze tour is alles inbegrepen: lunch, avondeten en verblijf. De tweede dag hebben wij zelfs bij onze tourguide thuis lunch gemaakt en gegeten. Je verblijft tijdens deze tour in een homestay, dat veel doet denken aan een hotel. 

Onderweg naar de top van Mount Fansipan

3. Ninh Binh en Tam Coc

Onze derde stop in Vietnam was Tam Coc in de Ninh Binh provincie. Wij zijn hier in totaal 3 dagen geweest waarvan wij twee dagen merendeel hebben gerelaxt en 1 dag een fietstour hebben gedaan. De 3 dagen vonden wij ook echt genoeg, aangezien wij veel tijd over hadden. 

Ninh Binh heeft een verschrikkelijk mooie natuur en veel historie en cultuur te bieden. Tijdens de fietstour zijn wordt je meegenomen naar de Mua Cave met het mooiste uitzicht op de bergen en rivieren. Het is een pittig klimmetje naar boven, maar zeker de moeite waard. Daarna ga je een boottocht doen over de rivieren en door de bergen heen. Als laatste bezoek je nog aantal tempels en pegoda’s. 

De fietstour is een mooi moment om de omgeving van Tam Coc en Ninh Binh te ontdekken. En te genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft. 

In Tam Coc kan je ook heerlijk eten. We hebben ook hier genoten van een lekkere Bahn Mi bij Banh Mi Hanoi, wat ook echt aan te raden is. 

Uitzicht vanaf de top van de Mua Cave

4. Het Tu Lan grotten avontuur

Vanuit Tam Coc zijn wij doorgereisd naar Phong Nha om deel te nemen aan de Tu Lan Cave Tour. Om hier te komen hebben wij een nachttrein van Tam Coc naar Dong Hoi genomen. Via de website 12Go Asia kan je makkelijk treintijden vinden. Vanaf daar hebben wij een taxi genomen naar onze accomodatie in Phong Nha.  Wij hebben tijdens onze reis vaak gebruikgemaakt van de app ‘’Grab’’. Wij vonden dit een fijne en goedkope manier om een taxi te bestellen.

Voordat wij begonnen aan de Tu Lan Cave Tour konden wij onze bagage achterlaten bij de accomodatie waar we na de tour gingen verblijven. Je hebt namelijk niet veel spullen nodig. Je kan echter ook je bagage achterlaten bij de start accommodatie van de tour.

De Tu Lan Cave Tour is een van de gaafste activiteiten die wij tijdens onze reis hebben gedaan. 

Wij hebben gekozen voor de 2-daagse jungle en grotten tour, waarbij je gaat hiken, wandelen en zwemmen door de jungle en de Tu Lan grotten. Tijdens deze tour overnacht je in een tent in de jungle. 

Dag 1 bestaat uit het lopen van 4 tot 5 kilometer tot het begin van de jungle. Voordat je de jungle betreedt moet je eerst een rivier oversteken en dit doe je met al je kleren aan. Tijdens deze tour zal je veel zwemmen en veel door rivieren oversteken. De temperaturen zijn prima in de jungle en ook de temperatuur van het water is goed te doen. 

Voordat je de eerste grot bezoekt, hike je eerst naar de overnachtingsplek. Nadat je je hier hebt geïnstalleerd is het tijd om de eerste grot te bezoeken. Je zwemt door de grot heen en na een tijdje klim je uit het water en ga je een stukje lopen. De tourguide zal je hier van alles uitleggen over de grot, de stenen en de natuur. Wij vonden dit heel interessant en indrukwekkend om te horen en te zien. 

Tijdens dag 2 zwem en wandel je door 3 verschillende grotten. Wij hebben onze ogen uitgekeken, zo mooi vonden wij het! Na deze grotten te hebben bezocht ga je lunchen en hike je terug richting de start accommodatie (basecamp). Hier kan je genieten van een warme douche en daarna wordt je met een busje teruggebracht naar je accommodatie.  

Bij de ingang van de Tu Lan Cave

 

5. De steden Hue en Hoi An

Na onze avonturen in de jungle en in de bergen zijn wij doorgereisd naar de steden Hué en Hoi An. 

Tijdens onze rit van Phong Nha naar Hué hebben wij een tussenstop gemaakt bij de Vinh Moc tunnels. Dit is een tunnelsysteem dat gebouwd is tijdens de Vietnam oorlog. Toegang tot deze tunnels is ongeveer 2 dollar en moet je in cash betalen. Je hebt de mogelijkheid om dit zelf te bezoeken of met een gids mee te lopen. Wij hebben de tunnels zelf bezocht, maar miste soms wat uitleg. Voor de rest zeker een aanrader om meer over de Vietnam oorlog te leren. 

Wij hebben 1 dag in Hué besteed en dat was volgens ons ook voldoende. Tijdens deze dag hebben wij de historische citadel bezocht. Dit vonden wij heel erg mooi, maar wederom weinig informatie en veel werd verbouwd. Ondanks dat biedt het een mooi inzicht in de keizerlijke geschiedenis van Vietnam. Aangezien wij maar 1 dag hier hebben besteed hebben wij niet veel meer van Hué gezien. De volgende dag werden wij namelijk alweer vroeg opgehaald voor onze motortrip van Hué naar Hoi An.

Wij zijn van Hué naar Hoi An gereisd met een motor. Dit duurt ongeveer de hele dag en tijdens deze trip zit je achterop bij de gids. Je hoeft dus niet zelf te rijden. Je bagage wordt achterop de motor vastgebonden en is al die tijd daar ook gebleven. Wij hebben hier geen problemen mee ondervonden. Je wordt bij je hotel opgehaald, dus je hoeft voor de rest nergens voor te zorgen.

Tijdens deze tour zal je gaan zwemmen bij een waterval, (vissers) dorpen bezoeken, rijden door de Hai Van pass (bekend van Top Gear) en bezoek je de Marble Mountains. Alleen het rijden (achterop) een motor was voor ons al een hele leuke manier om van A naar B te komen. Alle activiteiten daaromheen maken het nog leuker. Wij vonden zelf het zwemmen bij de waterval en de Hai Van Pass het leukste. Tijdens de rit over de Hai Van Pass heb je hele mooie uitzichten over de Zuid-Chinese zee. Aan het einde van de trip wordt je bij je accommodatie afgezet. 

In Hoi An hebben wij echt de tijd genomen om de stad en alles eromheen te verkennen. Wij hebben geen activiteiten hier gepland, maar alleen al door het dorp heen lopen is heel leuk. Hoi An is ook de perfecte locatie om souvenirs te kopen en natuurlijk ook op maat gemaakte kleren te laten maken. Dit laatste hebben wij niet gedaan, omdat wij niet zo heel lang in Hoi An gingen verblijven en wij niet echt de behoefte hadden. Aangezien we ook gratis fietsen konden lenen zijn wij ook naar hidden beach gereden en hebben nog even genoten van de Zuid-Chinese zee. 

In Hoi An kan je ook heel lekker eten. Wij kunnen de volgende restaurants aanraden: Chops, Nahn’s kitchen en Firefly Hoi An.

Motortrip van Hué naar Hoi An

6. Avontuurlijke tussenstop in Da Lat

Om van Hoi An naar Da lat te komen hebben wij gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht. Dit scheelt namelijk veel tijd. Vanaf het vliegveld in Da Nang sta je binnen 1,5 uur in Da Lat en vanaf daar hebben wij een taxi genomen naar onze accommodatie. Ook hier hebben wij de app “Grab” voor gebruikt. 

In Da Lat hebben wij onze laatste adrenaline activiteit gedaan, namelijk een Canyoning Tour. Da Lat staat bekend bij de toeristen als een van de meest avontuurlijke steden in Vietnam en de Canyoning tour is een van de meest populaire activiteiten hier. 

De tour begint in de ochtend en eindigt rond het middaguur, dus je bent een goede halve dag onderweg. Je wordt opgehaald bij je hotel, achteraf weer teruggebracht en je krijgt een lunch. Voordat je begint aan de tour ontvang je je uitrusting en krijg je een instructie over de basistechnieken van het abseilen. 

De route die je aflegt bestaat uit 6 onderdelen: 

  • Van 4 verschillende watervallen ga je abseilen naar beneden;
  • Vanaf één waterval ga je glijdend naar beneden;
  • Van één waterval maak je een vrije sprong naar beneden. 

De onderdelen worden steeds uitdagender en wij gingen daardoor ook met een goede portie adrenaline naar huis. Wij hebben na de canyoning tour besloten om ook te gaan ziplinen, want dat kan ook in het park waar de canyoning tour plaatsvindt. Wij vonden dit heel leuk! 

Abseilen van de waterval in Da Lat

 

7. Ho Chi Minh  

De laatste stop van onze reis is Ho Chi Minh stad, waar wij 1,5 dag hebben besteed. Wij zijn met de bus vanaf Da Lat naar Ho Chi Minh stad gereisd. Dit duurt ongeveer 6 uur. Wij hadden overdag een nachtbus geboekt, zodat we wat comfortabeler konden reizen. Dit is zeker aan te raden. Wij hebben hier zowel de Cu Chi Tunnels als het War Remnants museum bezocht. 

Tijdens het bezoeken van de Cu Chi Tunnels krijg je meer te weten over Vietnam oorlog en alle verschrikkingen die daar toen hebben plaatsgevonden. Daarnaast krijg je onder andere meer uitleg over hoe de Viet Cong zichzelf beschermde tegen de Amerikanen en bezoek je ook echt de tunnels. Deze tunnels zijn heel klein waardoor je er soms doorheen moest kruipen. Het is daarom goed om kleren mee te nemen die vies mogen worden. 

De tour eindigt ongeveer in de middag en daarna heb je genoeg tijd om de stad te verkennen. Je wordt hierbij opgehaald en achteraf ook weer afgezet bij je hotel. s’Avonds hebben wij heerlijk gegeten bij Home Saigon Restaurant.

Het War Remnants Museum vonden wij heel confronterend en indrukwekkend. Dit in combinatie met de Cu Chi tunnels geeft goed beeld over wat er tijdens de Vietnam heeft plaatsgevonden. Voor ons was een hele ochtend voldoende, maar we hebben wel van anderen gehoord dat ze er langer over hebben gedaan. Neem in ieder geval genoeg tijd als je dit museum wilt bezoeken, zodat je niet hoeft te haasten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *