Scooter huren in Thailand: Dit moet je weten!

De ultieme vrijheid! Wij vinden het heerlijk om scooter te rijden in Thailand. Hierdoor kwamen we op plekken waar we normaal gesproken nooit zouden komen. Daarnaast is er geen goedkopere manier om jezelf te verplaatsen als middels een scooter. Scooter huren in Thailand, dit moet je weten! 

Toch zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je een scooter gaat huren. Naast de vele voordelen brengt het huren van een scooter ook risico’s met zich mee. 

Scooter rijden Thailand

Scooter rijden Thailand

Waar een scooter huren in Thailand?

Wil je een scooter huren in Thailand, dan raden wij je aan indien de mogelijkheid hebt dit bij jou eigen ho(s)tel of guesthouse te doen. Of laat jou ho(s)tel of guesthouse een scooter voor je huren bij een verhuurbedrijf. Dit laatste deden wij meestal. Bij het inchecken gaven we aan graag een scooter te willen huren. Indien ze er zelf geen ter beschikking hadden, belde ze maar al te graag een verhuurbedrijf op en binnen 10 minuten kwam er vaak al een mannetje met de scooter aangereden. Tevens hebben wij goede ervaring met AYA services in Thailand. Bekende route Noord-Thailand: In Chiang Mai heb je de mogelijkheid om een scooter te huren bij Aya Service. Zij zorgen er voor dat jou backpack in Pai wordt afgeleverd. Ook kun je de scooter weer inleveren in Pai, mocht je dit willen.

In de bekende plaatsen vind je op elke hoek van de straat wel verhuurbedrijven voor scooters. Mocht je hier een scooter gaan huren, doe altijd even navraag bij andere medereizigers voor betrouwbare en fijne verhuurbedrijven.

Check altijd je scooter op gebreken. Maak ook even een testrit om te kijken of alles wel werkt. Vergeet hierbij niet de remmen goed te testen en de lichten. 

Maak altijd een foto van de scooter. Fotografeer hierbij ook altijd eventuele schade aan de scooter. Mocht hier later ooit discussie over ontstaan heb je altijd bewijs. 

Scooter huren Thailand

Scooter huren in Thailand

Kosten voor scooter huren in Thailand?

De kosten voor het huren van een scooter in Thailand verschillen uiteraard per bestemming. In het noorden van Thailand ben je goedkoper uit als in het zuiden. Over het algemeen variëren de kosten van 3  tot 7 euro per dag. Houd deze prijzen dan ook aan, er zijn altijd uitzonderingen rondom toeristische trekpleisters waar de prijzen flink kunnen oplopen. Maar laat je hier niet door misleiden en zoek een ander verhuurbedrijf. Mocht je de scooter voor meerdere dagen of weken willen huren. Onderhandel dan over de prijs! Dit kan de nodige euro’s schelen!!

Voor een liter benzine betaal je ongeveer 50 eurocent! Geen geld dus in vergelijking met hier in Nederland.

Tip: De benzine prijzen variëren nogal per benzinepomp of winkel. Hoe afgelegener van de bewoonde wereld , hoe duurder dit wordt. Zorg daarom altijd voor een goed gevulde tank voordat je gaat rondrijden, hierdoor zul je ook nooit voor verassingen komen te staan. Soms zijn er ook kilometers geen benzinepompen of winkels te bekennen.

Internationaal rijbewijs voor scooter huren in Thailand?

Ja! Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Thailand. Het IRB model 1949 is vereist. Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem het Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het IRB is 1 jaar geldig. De kosten bedragen€ 17,95 voor ANWB leden en € 18,95 voor NIET-ANWB leden.

Voor het rijden van een auto is een internationaal rijbewijs voldoende, categorie B.

Voor het rijden van een scooter is officieel een rijbewijs voor motoren vereist (brom- en snorfietsen worden voor de wet als motoren beschouwd), categorie A dus. Een internationaal rijbewijs categorie B is officieel onvoldoende.
Nu zal het geen probleem zijn om een scooter / ‘ motorbike ‘ mee te krijgen, want hier wordt nooit naar categorie A of B gevraagd. Dikwijls vragen ze wel alleen naar een internationaal rijbewijs voor het huren van een scooter in Indonesië.

Maar het kan problemen geven bij ongelukken. Je bent namelijk niet verzekerd! Bijna alle scooters in Thailand hebben een cilinderinhoud van minimaal 80cc. In Nederland en Thailand geld voor scooters met meer dan 50cc, een motorrijbewijs nodig is (categorie A). Heb je geen motorrijbewijs dan ben je dus niet verzekerd! En zal jou verzekering bij een ongeluk vaak ook niets uitkeren! Wees hier wel op bedacht.

Ongeluk met de scooter:

Helaas is het ons ook overkomen, maar viel de schade mee. Brian is uitgegleden met zijn scooter in een haarspeldbocht. Gelukkig had de scooter nauwelijks schade en Brian alleen schaafwonden. Deze schaafwonden hebben we vervolgens netjes schoongemaakt met hulp van de apotheek. Bij het inleveren van de scooter hebben we ook niks meer van deze schade gehoord. Toch zijn we er wel van bewust, een ongelukje is snel gebeurd.

Scooter huren in Thailand

Scooter huren in Thailand

Wij huren regelmatig een scooter tijdens onze route door Thailand en andere landen in Azië. We vinden het geweldig om het gevoel van ultieme vrijheid te ervaren en te gaan staan en gaan waar je maar heen wilt. Maar we zijn wel goed bedacht op de risico’s van het rijden van een scooter. Hierdoor zullen wij dan ook nooit in drukke steden / bestemmingen een scooter huren. We kiezen onze plekken wel zorgvuldig uit om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden.

Tot slot gebruik nooit je paspoort als borg! In veel gevallen word er om je paspoort als borg gevraagd. Je wilt niet dat er straks fraude met jou identiteit wordt gepleegd! Zorg voor een ander middel als borg, denk hierbij aan geld. Willen ze hier niet aan mee werken, ga naar een ander verhuur bedrijf!

 

3 Comments

  1. Judith Reageer

    Ik vind het echt onvoorstelbaar dat er mensen zijn die een motor gaan huren zonder dat ze een geldig rijbewijs hebben! Dat doe je in Nederland toch ook niet? Waarom zou je in het buitenland wel gaan rijden zonder rijbewijs? Onverantwoord…

  2. Totaalbesparen Reageer

    Duidelijke info! Voornamelijk het feit dat alle scooters in Thailand boven de 80cc motorinhoud hebben en je er daarom een motorrijbewijs voor nodig hebt, kan nogal wat verwarring opleveren. We merken bij Totaalbesparen dan ook vaak dat mensen vragen hebben over een scooterverzekering in het buitenland, en wanneer je wel of niet verzekerd bent.
    Groet Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *