3-daagse Canyoning and Rafting Tour  

Wij zijn onze Balkan reis begonnen met een avontuurlijke 3 daagse Canyoning and Rafting Tour in Bosnië en Herzegovina. In het noorden van Montenegro ligt de Tara rivier. Deze rivier is een natuurlijke grens tussen Montenegro en Bosnië en Herzegovina. De rivier is in totaal 144 km lang en de Tara canyon is de grootste canyon van Europa en de één na grootste van de wereld. Er zijn veel organisaties die een canyoning and rafting tour aanbieden en daarnaast ook andere dagactiviteiten. Wij hebben ervoor gekozen om deze tour bij Tara Sport Rafting te boeken.

Verblijf en faciliteiten

Bij de 3-daagse tour zit naast de activiteiten en 3 maaltijden per dag ook het verblijf. Je overnacht tijdens deze tour in schattige kleine bungalows met een bed en een badkamer. Genoeg ruimte voor 4 personen en je bagage. Daarnaast is het ook mogelijk om deze bungalows los te huren, voor als je bijvoorbeeld nog een extra nacht wilt blijven. 

Er zijn genoeg faciliteiten op het terrein van Tara Sport Rafting om je goed te vermaken. Ze kennen hier absoluut geen stress, dus alles is zo ingericht dat je lekker kan relaxen. Je hebt hangmatten en ligbedden die uitkijken over de Drina Rivier en de bergen. Buiten heb je ook genoeg plek voor badminton of volleybal. Daarnaast heb je een groot restaurant, waar je ten alle tijden naar toe kan om iets te drinken, te eten, een spelletje te doen of te relaxen. 

Het Terrein van Tara Sport Rafting De Bungalows

Het Terrein van Tara Sport Rafting De Bungalows

Je krijgt ook 3 traditionele en vers bereide maaltijden per dag. Dit varieert tussen vis en vlees. Je hebt geen keuze in maaltijden, dus je eet wat de pot schaft. Maar niet getreurd: de maaltijden zijn echt heerlijk! Als je een speciaal dieet of allergieën hebt, dan kan je dit aangeven tijdens de reservering. Zij zullen hier dan rekening mee houden. Ze bieden ook regionale drankjes aan zoals verschillende soorten wijnen en brandy genaamd ‘’Rakija’’. De drankjes zitten niet inbegrepen in de prijs en deze worden op een rekening gezet. Aan het eind van je verblijf betaal je de rekening in Euro’s of Bosnische Mark. 

Het heerlijke ontbijt

Het heerlijke ontbijt

Rafting Tour

Wij begonnen onze meerdaagse tour met raften. Het kan per meerdaagse tour verschillen welke activiteit je als eerste gaat doen, ze kijken namelijk naar hoeveel mensen er op die dag gaan raften of de canyoning trip gaan doen. In de avond voor de tour wordt je kort gebriefd en wordt er verteld hoelaat je de volgende dag aan het ontbijt wordt verwacht. Na het ontbijt ontvang je een uitgebreidere briefing van je tourguide en is het tijd om te vertrekken! Het duurt ongeveer een uur voordat je bij het beginpunt bent. Tijdens dit uur rijdt je over afgelegen paden een berg op. Al een heel avontuur op zich voordat je voet hebt gezet in de raft. 

Daarna begin je aan het raften. De omgeving is heel erg mooi en het water is heel erg helder. Tijdens onze trip vertelde de tourguide dat je het water uit de rivier kon drinken. Hang dus vooral een keertje uit de boot om wat water te drinken.Tijdens de tour is er een pauze waar je wat anders kan drinken (frisdrank en bier). Dit wordt later op je rekening gezet als je terug bent. Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om in de Tara rivier te zwemmen. Erg koud, maar wel heel leuk. 

De Tour duurt ongeveer 4 uur en je komt terug bij het terrein van Tara Sport Rafting. Je hoeft dus niet nog een uur terug met de jeep. Scheelt weer. Wij zijn in de ochtend begonnen met de tour. Dus wij waren op tijd terug voor een heerlijke lunch. Na deze tour heb je de rest van de dag vrij om lekker te relaxen. Neem dus vooral een leuk boek of tijdschrift mee, zodat je lekker kan genieten na de activiteit. 

Tijdens de tour draagt de guide een helm met een GoPro camera. Op de meeste leuke stukjes zet hij de GoPro aan en aan het einde van je verblijf kan je deze beelden opvragen bij de receptie. De beelden worden dan op je telefoon of USB stick gezet. Ze kunnen de filmpjes helaas niet niet mailen vanwege de slechte internetverbinding. 

De Drina rivier aan het einde van de Rafting Tour

De Drina rivier aan het einde van de Rafting Tour

Canyoning Tour

De volgende dag ging vroeg de wekker om op tijd wakker te zijn voor het ontbijt. De canyoning dag van de 3-daagse tour is de langste en wij moesten ons daarom om 07.00 uur melden in het restaurant. Na het ontbijt krijg je een korte instructie over de canyoning tour en dan stap je de auto in. De Nevido Canyon ligt in het nationale park Durmitor in Montenegro en vanaf Tara Sport Rafting is dit een autorit van 2 uur. Mocht de canyoning tour op de tweede dag plaatsvinden dan kan je hier met je eigen auto naar toe rijden en vanaf daar verder gaan met je reis door Montenegro. Aan het begin van de canyon is er een parkeerplaats met beveiligers. Vergeet trouwens niet je paspoort mee te nemen, aangezien je de grens weer oversteekt.  

Nadat je bent aangekomen bij het beginpunt is het tijd om je wetsuit aan te trekken. Onze tip: zorg dat je wetsuit goed strak zit of vraag een extra wetsuit als die te groot is. Het water in de canyon is erg koud (circa 8 graden toen wij er in augustus waren) en de tocht duurt een aantal uur. Belangrijk om het niet te koud te krijgen dus. De avond voor de canyoning tour worden je maten genoteerd en de spullen alvast bij elkaar gepakt door de gidsen. Dit betekend echter niet dat de wetsuits precies passen. 

Na het aantrekken van alle gear (wetsuits, zwemvesten en waterschoenen) is het tijd om aan deze spannende activiteit te beginnen! Je begint met een kleine wandeling richting de grotten waarbij je langs een aantal kleine plassen water komt om even te wennen aan de temperatuur. 

Voor deze canyoning tour moet je wel veel lef hebben, want als je eenmaal bent begonnen en de eerste sprong hebt gemaakt kan je niet meer terug. Vergeet vooral niet tussen de sprongen goed om je heen te kijken, want de omgeving is heel erg mooi en uniek. Niet een plek waar je iedere dag komt ;). Je springt van rotsen van tussen de 4 en 11 meter en daarnaast glij je en klim je over rotsen heen. 

Na een aantal uur is het einde inzicht en kan je even op adem komen, als dat nog mogelijk is met alle adrenaline die door je lichaam heen gaat. Dit is echter niet het einde van de tour. Om terug bij de parkeerplaats te komen moet je nog een km of 8 hiken met al je gear (deze kan je natuurlijk wel uittrekken). Eenmaal terug bij de auto ga je nog naar een restaurant om nog heerlijk authentiek te lunchen. 

Een tip is om genoeg water en snacks mee te nemen voor de reis naar de canyon en voor als je terugkomt. Tijdens de canyoning tour kan je geen flesje water meenemen en in tegenstelling tot de rafting tour kan je het water hier niet drinken. Lange tijd zonder water en snacks dus. Er is echter wel een plek op de parkeerplaats waar je je waterfles eventueel kan bijvullen. Er is namelijk een gedeelte van de rivier waar je wel uit kan drinken. Vraag dit wel even aan een gids om te zorgen dat je op de juiste plek je fles vult. 

De canyoning trip wordt wederom door de tourguide gefilmd met een GoPro camera en de filmpjes kan je achteraf op een USB of je telefoon laten zetten in het restaurant bij Tara Sport Rafting. 

Actiefoto van de Canyoning Tour

Actiefoto van de Canyoning Tour

Kosten 

De prijs voor de 3-daagse Canyoning and Rafting Tour is 210 euro per persoon. Zoals al eerder aangegeven is dit inclusief: 

 • Rafting en canyoning Tour inclusief tour guides;
 • Vervoer naar de beginpunten en terug;
 • 3 maaltijden per dag;
 • Verblijf in een kleine bungalow voor 2 nachten;
 • Benodigde equipment;
 • GoPro beelden.

De drankjes kosten ongeveer 2 euro per stuk.

Tips

De volgende items zijn handig om mee te nemen:

 • Genoeg cash geld voor de drankjes, want je kan hier niet pinnen. Er is ook geen pinautomaat in de buurt;
 • Een boek of tijdschrift, zodat je lekker kan relaxen na de activiteiten;
 • Genoeg zonnebrand;
 • Zwemkleding en kleren die vies en/of nat mogen worden;
 • Genoeg water en snacks voor de canyoning tour;
 • Neem een USB stick of een draadje voor je telefoon mee, zodat je de GoPro beelden van de tours kan krijgen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *