De 5-daagse Balkan Trail door de Peaks of the Balkan

Het hoogtepunt van onze reis door de Balkan was toch echt de Balkan Trail. Deze meerdaagse trail neemt je mee door de adembenemende en ongerepte bergen van Montenegro, Albanië en Kosovo – een onontdekt wandelparadijs dat zeker een aanrader is voor avontuurlijke hikers die op zoek zijn naar een uitdaging.

De Peaks of the Balkan

De Peaks of the Balkan is een 192 kilometer lange trekking door Montenegro, Albanië en Kosovo. Tijdens deze trekking hike je door adembenemende natuur en neem je een duik in de bijzondere culturen van deze landen. 

Het is mogelijk om de Peaks of the Balkan (of gedeelten ervan) zelfstandig te lopen. Vooral in Albanië is het populair om gedeelten van deze trail zelfstandig te lopen. Je kan ervoor kiezen om dagtrips te maken of meerdere daagse hikes. Je kan echter ook kiezen om dit met een organisatie te doen.

Wij hebben ervoor gekozen om het via “the Balkan Trail” te boeken. Dit is een georganiseerde reis waarbij je door een gedeelte van de Peaks of the Balkan wandelt. The Balkan Trail heeft de mooiste gedeeltes van deze trekking uitgekozen, zodat je optimaal kan genieten van deze bijzondere ervaring. Samen met ongeveer 30 andere wandelaars, een aantal Nederlandse en/of Franse begeleiders en een lokale guide ga je dit avontuur tegemoet. The Balkan Trail heeft de overnachtingsplekken (kampeerplekken) en het vervoer naar sommige begin- en/ of eindpunten al geregeld. Dit scheelt weer wat extra moeite. Tijdens het boeken van deze trail heb je de mogelijkheid om de ‘’Balkan meals’’ bij te boeken. Er worden dan 3 maaltijden per dag voor je bereid. Dit is wel echt een aanrader, tijdens onze week hadden alle mede wandelaars dit erbij geboekt.

 

Programma van the Balkan Trail

Dag 1: Aankomst in Plav

De eerste dag van de Balkan Trail staat in het teken van aankomen op het basecamp in Plav, Montenegro. Hier krijg je na de aankomst een briefing over de eerste hike dag, geniet je van een heerlijk avondeten en kan je je tent opzetten. 

Je hebt twee opties voor de eerste dag: of je wordt opgehaald op Podgorica Airport met een bus of je rijdt zelf naar het basecamp in Plav. Wij hebben ervoor gekozen om opgehaald te worden in Podgorica, aangezien wij de dagen ervoor in Budva hebben besteed. Lees hier meer over onze volledige Balkan reis. 

Wij hadden onze eigen kampeerspullen meegenomen, waardoor wij ’s avonds onze tent nog moesten opzetten. Als je de kampeerspullen bij de Balkan Trail huurt, dan staat alles al netjes voor je klaar (dit is enkel voor de 1ste nacht). 

Nog geen echte hike dag dus, maar niet getreurt. De volgende dag gaat vroeg je wekker en kan je echt aan het avontuur beginnen!

Het meer van Plav

Het meer van Plav

 

Dag 2: Plav naar Vusanje (Montenegro)

De eerste echte hikedag! Wij waren super enthousiast, maar stiekem ook een beetje zenuwachtig. Het eerste wat je doet als je wakker wordt is al je kampeerspullen afbreken en opruimen. Na het opruimen van de kampeerspullen is het tijd voor een lekker ontbijtje en het wegen van je bagage, mits je voor bagagetransport hebt gekozen. Je bagage mag dan maximaal 12 kg wegen. 

Daarna is het zover! Voordat je kan beginnen met de trail wordt je eerst nog een half uur vervoerd naar het beginpunt en vanaf daar wandel je meteen recht omhoog. 

Tijdens deze hike wandel je zowel omhoog als omlaag. Je stijgt deze dag ongeveer 650 meter en daalt 1100 meter. Wij hebben er ongeveer 8 uur over gedaan en je wandelt ongeveer 15 kilometer. 

Het gave aan deze hike is dat je meteen kennis maakt met de schitterende natuur. Je bent nog niet echt op hoge hoogtes, dus het is heel erg groen. Daarnaast loop je echt naar je volgende guesthouse, dus je hoeft niet nog een stukje met de auto te rijden. 

Nadat je bent aangekomen wordt er aangeraden om meteen je tent op te zetten. Daarna kan je lekker eten, je opfrissen en relaxen.

De mooie groene omgeving tijdens de 1e hikedag

De mooie groene omgeving tijdens de 1e hikedag

Dag 3: Vusanje naar Theth (Montenegro en Albanië)

De derde dag begin je meteen met wandelen vanuit het guesthouse en je loopt ongeveer 4 kilometer lichtelijk op en af. Hierbij kom je ook langs het blauwe oog. Een erg mooie plek om even een foto te maken. Vervolgens stijg je omhoog tot een top van ongeveer 2.000 meter, hierbij passeer je intussen ook de Albanese grens. Hier kom je ook de welbekende Albanese bunkers tegen. 

Toen wij er waren was er een punt (waterslang uit de berg) waar je je waterfles kan vullen. Niet iedere dag kan je onderweg je water vullen, dus zorg dat je genoeg meeneemt (ongeveer 3 liter per persoon in het hoogseizoen). Tijdens de gehele trail kan je eventueel wel wat last krijgen door het water, maar wij hebben dit zelf niet meegemaakt. Een tip: neem voor de zekerheid waterzuiveringstabletten mee. 

Wij vonden zelf deze dag het zwaarst. Wij kwamen uiteindelijk uit op 18 kilometer met een totale stijging van 860 meter en een totale daling van bijna 900 meter. Aan het einde van de hike wordt je opgehaald met een auto die je naar het eerste guesthouse in Albanië brengt.

De Albanese bunkers

De Albanese bunkers

Dag 4: Theth naar Valbona (Albanië)

Wij vonden dit zelf de leukste dag van de Balkan Trail. Het is een wat kortere hikedag (in vergelijking met de dag ervoor). Je wandelt ongeveer 13 km met 1100 meter hoogteverschillen. 

Je begint deze hike met een aantal vlakke kilometers door Theth heen. Daarna duik je het bos in en begin je aan de hoge stijgingen van deze dag. Na ongeveer een uur kom je bij een berg restaurant aan. Hier kan je genieten van een heerlijke Albanese pannenkoek, dit is een goede bodem voor de laatste aantal stijgende kilometers. Dit gedeelte van de Peaks of the Balkan is een van de meest toeristische gedeeltes, waardoor je op deze dag ook veel andere hikers tegenkomt. Je stijgt uiteindelijk naar een top van ruim 1800 meter. 

Daarna is het alweer tijd om af te dalen naar je volgende guesthouse. Onze tip is: drink bij het guesthouse een kopje bergthee, dit is echt heel lekker. 

Het uitzicht tijdens de 4e hike

Het uitzicht tijdens de 4e hike

Dag 5: Valbona naar Dobërdol (Albanië)

Voordat je begint aan de 5e hike van deze trail wordt je met een busje naar het beginpunt gebracht en deze rit duurde bij ons ongeveer 45 minuten. Tijdens deze hike maak je weer veel hoogtemeters en zal je wat minder dalen. Deze dag is weer verschrikkelijk mooi en je loopt veel kilometers tussen de bossen. Tijdens de lunch kun je genieten van een heerlijke bosbessencake en een kopje bergthee, wederom weer erg aan te raden. 

Na een steile klim en tegelijkertijd de laatste klim van deze dag kom je opeens aan in een pittoresk dorpje, genaamd Dobërdol. Dit is een van de meest afgelegen dorpen in Albanië. Heel gaaf om hier te overnachten. Je hebt hier geen elektriciteit en het voelt echt ‘’off grid’’. Vergeet vooral niet ’s avonds een keer omhoog te kijken, want de sterren zijn hier super goed te zien en heel mooi. Tijdens deze hike hebben wij ongeveer 16 kilometer afgelegd met een stijging van 1.020 meter en een daling van 370 meter.

Uitzicht tijdens de hike

Uitzicht tijdens de hike

Dag 6: Dobërdol naar Babino Polje (Albanië en Montenegro) 

Dit is de laatste hikedag en de 5de achtereenvolgende hike. En wat een dag! Na het ontbijt begonnen wij aan een gezamenlijke warming-up, want je wandelt vandaag meteen naar de hoogtste top (ongeveer 2.300 meter) van deze trail. Dit is overigens ook meteen het 3 landenpunt (Montenegro, Albanië en Kosovo). Vanaf daar is het voornamelijk dalen naar de lunchplek. Deze bevindt zich aan een prachtig meer waar je heerlijk in kan zwemmen. Vergeet dus vooral niet je zwemkleding mee te nemen!

Na 16 kilometer te hebben gewandeld, 630 meter te hebben gestegen en 920 meter te hebben gedaald is dan toch het einde van deze gave ervaring inzicht. Met een busje wordt je teruggebracht naar het basecamp in Plav. Hier zet je nog een keer de tent op en morgen is het tijd voor de terugreis naar Podgorica. 

Het 3 landen punt op 2300 meter hoogte

Het 3 landen punt op 2300 meter hoogte

Dag 7: Terugkomst in Podgorica 

Dag 7 bestaat voornamelijk uit de terugreis naar Podgorica. Na het ontbijt stap je de bus in en deze rit duurt ongeveer 4 uur. Tijdens het boeken van de Balkan Trail heb je de mogelijkheid om een overnachting in Podgorica te boeken. Wij hebben dit gedaan en is een aanrader. Ze hadden een kamer voor ons geboekt in Hotel Kerber en dit was een prima hotel. Na aankomst in het hotel kan je zelf beslissen wat je gaat doen. Wij hebben de stad een beetje verkend en zijn daarna uit eten gegaan met de hele groep.

 

Training

Voordat je aan de Balkan Trail begint is het goed om wat ervaring op te doen met lange afstand wandelingen en wandelingen met hoogtemeters. Zo kan je alvast wat kracht opbouwen en wennen aan zowel de afstanden als hoogtemeters. Wij hebben ons voorbereid door meerdere wandelingen in Nederland, de Franse Ardennen en Luxemburg te doen. Dit zijn de mooiste wandelingen die wij hebben gedaan: 

Paklijst

Voordat je vertrekt en begint aan de Balkan Trail, krijg je nog een uitgebreide paklijst van de organisatie zelf. De onderstaande dingen hebben wij het meeste gebruikt:

  • Sporttape voor de blaren en tape voor de blessures.
  • Blarenpleisters.
  • Merino wol kleding (shirts, sport bh’s, sokken, vest etc.). Wij hebben onze merino wol kleding gekocht bij de Decathlon.
  • Hoofdlamp.
  • Puzzelboek en/of e-reader. Wij raden het niet aan om een dik boek mee te nemen, want dit is best zwaar. Wij hadden zelf een dwarsligger mee, omdat dit een heel klein boek is dat niet veel weegt.
  • Goede wandelschoenen en wandelsokken.
  • Goede dagrugzak.
  • Snacks (denk aan: noten, energierepen etc.).
  • Waterzak voor minimaal 2 liter per persoon.
  • Hardshell jack.
  • Minstens 200 euro cash voor drankjes en andere snacks.  
  • Hike stokken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *