5x tips voor een weekend Porto

Porto is een heerlijke stad voor een weekendje weg. Vooral in het najaar, wanneer het hier al wat kouder wordt, is het nog echt genieten deze relatief onbekende stad in het noorden van Portugal aan de Doura. Porto is voor velen van ons bekend als de stad van FC Porto en de wereldberoemde port (rood en wit!). Maar wauw, wat heeft deze stad mij positief verrast. Heerlijk eten en enorm vriendelijke mensen (zelfs op de meest toeristische plekken!), een prachtig centrum waar je iedere keer weer verrast wordt wanneer je een smal steegje inslaat (welke ook op de UNESCO werelderfgoed lijst staat) en de verschillende port huizen maken dit voor mij de ideale bestemming voor een bourgondisch weekend. Hieronder mijn tips voor een weekend in Porto!

5x Tips weekend Porto:

1. Bezoek één (of meerdere) port huizen

Porto is vooral bekend als de plek waar de port is ontstaan en waar deze nog steeds vandaan komt. Alle bekende (en minder bekende) porthuizen zijn te vinden ten zuiden van de Doura, in Gaia. Croft Port, Taylor’s Port en Cockburn’s Port Lodge zijn de wat bekendere die je allemaal prima kunt bezoeken. De meeste huizen hebben bieden een rondleiding (zelfstandig of met een guide) en sluiten af met hoe kan het ook anders, het proeven van port. Zelf ben ik bij Taylors Port geweest en vond dit enorm relax, je kunt zelf op eigen tempo door het huis heenlopen door middel van een headset met toelichting per kamer (in het Nederlands!). Reken hier zo’n uur tot anderhalf voor en sluit af met het proeven van twee soorten port. Zelf ben ik port kenner en wist bijvoorbeeld nog niet dat er ook witte port is (naast de rode die wij wel vaker terug zien komen).

Port proeven bij Taylor’s Port in Porto

Port proeven bij Taylor’s Port

2. Verken de stad per fiets, enorm relax!

Per fiets hoor ik je denken, met zoveel heuvels? Jazeker! Wat nou zo mooi is, is dat je via Baja bikes een enorm toffe fietstour kunt boeken waarmee je in een relatief korte periode enorm veel van de stad kunt zien. Waarom relax? Nou dat is omdat je bij deze fietstour gebruik kunt maken van een elektrische fiets! Ik had zelf nog nooit elektrisch gefietst maar wow, zonder zul je echt kapot gaan. We vlogen door de stad en heuvels op en af, geen enkel probleem. Hierdoor kan je echt genieten van alles wat je tegenkomt en hoef je jezelf niet te verbijten op de vele heuvels die je op zult gaan. Wij doen eigenlijk altijd een fietstour als we een stad bezoeken, en dan het liefst de eerste dag, zodat je daarna de dingen die je interessant vond na de tour uitgebreid kunt bezoeken.

Tips Porto: Fietsen met Bajabikes in Porto

Tips Porto: Fietsen met Bajabikes in Porto

Tips Porto: Fietsen met Bajabikes in Porto

Tips Porto: Fietsen met Bajabikes in Porto

Tips Porto: Fietsen met Bajabikes in Porto

Tips Porto: Fietsen met Bajabikes in Porto

3. Geniet van de heerlijke Portuguese keuken in Gaia

Vanuit Gaia, en dan met name aan de Douro heb je een geweldig uitzicht op het oude centrum van Porto. Wat mij is bijgebleven van Porto is dat je zelfs op de meest toeristische plekken geweldig kunt eten en de service top is. Je kunt aan alles merken dat ze enorm blij zijn dat je hun stad bezoekt. Aan de Ribeira de Gaia heb je enorm veel lekkere restaurants, maar die mij vooral is bijgebleven is Taberninha do Manel. De kaart staat bol van Portguese gerechten in tapas vorm en zorg vooral dat je buiten zit zodat je kunt genieten van de ondergaande zon. Het voordeel van eten in Portugal is dat men laat op de avond pas gaat eten (rond 10 uur) en de restaurants vaak pas rond 20:00 open gaan. Als je dus rond 20:00-20:30 gaat eten is er vaak nog voldoende plek!

Genieten bij Taberninha do Manel

 

4. Bezoek de Dourovallei per boot, waar de druiven voor de Port groeien

Je kunt in Porto de Port proeven en de verschillende port huizen bezoeken. De druiven die ze hier voor gebruiken groeien echter buiten Porto, in de wereldbekende Douro Vallei. Zelf had ik helaas niet de tijd om hier heen te gaan maar mocht ik nog eens terug gaan dan boek ik dit als eerste. Ik heb wat mensen gesproken die hier wel zijn geweest en die waren laaiend enthousiast! De plaatjes liegen er ook niet om… Je kunt hier per boot heen door de Douro af te varen. Onderweg kun je genieten van lekkere hapjes en natuurlijk, Port en wijn 🙂

Bezoek de Douro vallei: de bron van de Port

5. Bezoek Sé do Porto, net voor zonsondergang

Over de highlights van Porto is op het internet meer dan genoeg geschreven, combineer je dit met een fietstour zoals in tip 2 dan kom je genoeg mooie dingen tegen. Met dit artikel, tips weekend Porto, probeer ik toch wat minder voor de hand liggende tips te geven. Se do Porto (de kathedraal van Porto) vind ik echter echt de moeite waard om apart te benoemen! Een hele toffe binnenplaats met de blauwe tegeltjes die je in heel Porto tegen komt. Verder kun je de toren beklimmen wat zorgt voor een geweldig uitzicht op de stad en op Gaia. Voor een klein bedrag mag je naar binnen.

Bezoek Se do Porto

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *