Tips voor Kathmandu, ook wel ‘Little India’!

Na een lange vlucht kom je dan eindelijk aan in Kathmandu op een klein en oud vliegveld. Kathmandu is de hoofdstad en uitvalsbasis van Nepal. De eerste kennismaking kan overwelvend zijn. Je wordt overladen door het chaotische verkeer, vuilnis, tempels en vele mensen. Hoewel het geen stad is die we op zich zouden aanbevelen, heeft het wel vele interessante en leuke bezienswaardigheden. Kathmandu wordt ook wel Little India genoemd. We raden je dan ook aan om zeker een aantal dagen hier te verblijven. Hieronder onze tips voor Kathmandu. Benieuwd naar onze route door Nepal. 

Tips voor Kathmandu:

1. Bezoek de Monkey Temple

Een van de mooiste tempels van Kathmandu is de Swayambhunath, oftewel bekend als de Monkey Temple. De tempel heeft zijn naam te danken aan de vele apen die hier leven en is gelegen op een heuvel. Om er te komen moet je meer dan 350 traptreden beklimmen. Ga je met de taxi, dan is er wel een mogelijkheid om deze traptreden te ontwijken. Je wordt dan bovenaan de berg afgezet. Vanaf boven heb je een prachtig mooi uitzicht over Kathmandu.

Entree: 200 rupies 
Tips Kathmandu: Monkey Temple

Tips Kathmandu: Monkey Temple

2. Maak een traditionele crematie mee in Pashupatinath

Dit is de belangrijkste hindoetempel van Nepal. Als toerist kun je hier een traditionele crematie bijwonen. Langs de heilige Bagmati rivier worden overleden verbrand, waarna het as vervolgens in de rivier wordt uitgestrooid. Als niet Hindoe mag je de tempel zelf NIET betreden! Maar het is wel mogelijk om van een afstand een traditionele crematie bij te wonen in Pashupatinath. Het is een confronterende ervaring met eeuwenoude tradities en met de vergankelijkheid van het leven. Wij waren hier wel even van ontdaan na afloop. Maar de denkwijze achter deze bijzondere traditie maakt het erg bijzonder.

Entree: 1000 rupies 
Tips Kathmandu: Pashupatinath

Tips Kathmandu: Pashupatinath

3. Bezoek de grootste stoepa van Nepal

Bouddhanath is de grootste stoepa van Nepal en de heiligste Tibetaanse tempel buiten Tibet. Het is een boeddhistische tempel die gebouwd is op een oude handelsweg naar tibet. De stoepa kenmerkt zich door de ogen van Boeddha. Deze beschermt gelovigen tegen het kwade. Het is een erg indrukwekkend en groot bouwwerk, delen ervan worden nog steeds gerestaureerd naar aanleiding van de aardbeving in 2015.

Entree: 500 rupies 
Tips voor Kathmandu: Bouddhanath Stupa

Tips voor Kathmandu: Bezoek de Bouddhanath Stoepa

4. Leer traditionele Nepalese gerechten maken

Tijdens je reis door Nepal zal je kennis maken met vele nieuwe gerechten. Zoals Dal Bhat, het gerecht voor de Nepalezen, de meeste Nepalese eten Dal Bhat zelfs 3 keer per dag! Het is een schotel bestaand uit rijst, groenten, linzensoep en een soort yoghurt. Daarnaast zijn de Momo’s erg populair, dit zijn dumplings gevuld met kip, groenten of chocolade. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten en vullingen. Maar naast het kennis maken met de gerechten is het erg leuk om ze ook zelf te leren maken. Dit deden wij bij Nepal Cooking School. Een leuke ervaring, als eerst gingen we naar de locale markt om onze ingrediënten in te slaan. Vooraf mochten we zelf kiezen wat we wilden leren maken. Uiteindelijk maakten we Thukpa, Chicken Curry, Dal Bhat en chocolade Momo’s als toetje!

Tips Kathmandu: Kookles Nepalese gerechten maken

Tips Kathmandu: Kookles Nepalese gerechten maken

5. Verblijf in de hippe wijk Thamel

Thamel staat bekend als de backpackers wijk van Kathmandu. Dit is perfecte uitvalsbasis om ook de laatste spullen voor jou trekking in te slaan. Het barst hier van de outdoor winkels, ho(s)tels en lekkere restaurants. Ook als je het Nepalese eten even zat bent. Heb je hier onwijs veel mogelijkheden voor ander lekker internationaal eten. Zelf verbleven wij in Royal Suite Hotel, voor ons was dit ons meest luxe uitvalsbasis van onze vakantie. Na onze trekking hadden we ook echt behoefte aan fijne zachte bedden en een lekker warme douche. Het hotel ligt midden in het hartje van Thamel, ideaal!

Wil je nog meer luxe naar je trekking, eventueel een met zwembad dan kun je Hotel Aloft Kathmandu overwegen.

Tips Kathmandu: Verblijf in de wijk Thamel

Tips Kathmandu: Verblijf in de wijk Thamel

Kathmandu is de springplank voor een avontuur door de overweldigende bergketens in Nepal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *