Tips voor een actief weekend in Maastricht

Maastricht is de ideale bestemming voor een actief weekend met daarbij heerlijk bourgondisch genieten. Daarnaast is Zuid-Limburg ook een heerlijke bestemming voor een kort of lange vakantie. Er valt hier genoeg te beleven! Zelf houden wij vooral van het ondernemen van actieve bezigheden en onze tips zullen zich hier dan ook veelal op richten. Tijdens ons actief weekend in Maastricht verbleven wij in The Green Elephant Hostel, een bijzondere en fijne plek om te overnachten. 

Tips voor een actief weekend Maastricht

1. Bezoek aan de grotten in Maastricht

Weg van de massa. Donker en mysterieus. De grotten vormen het fundament van Maastricht, diep onder de Sint Pietersberg ligt een bijzonder stuk geschiedenis van Maastricht verscholen. Tijdens het bezoek aan de grotten Noord daalde we ruim 30 meter onder de grond.  Ruim 60km aan gangen en een gids die ons terugnam in de tijd en alles weet te vertellen over wat hier zich vroeger afspeelden. Je vind hier ook verschillende houtskooltekeningen, opschriften en schilderingen. Erg bijzonder en leerzaam! Het is ook mogelijk om een step-tour door de grotten te boeken.

De Grotten in Maastricht

De Grotten in Maastricht

2. Fort Sint Pieter

Op de Sint Pietersberg staat Fort Sint Pieter, het fort dateert uit begin 1700. Vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over Maastricht. Aanvankelijk had het fort een militaire functie en de Maastrichtenaren verdedigden zich vanuit hier tegen de Fransen. Dit lukte lange tijd, maar uiteindelijk moest de stad zich toch overgeven. Het is mogelijk om het fort met een gids te bezoeken. Daarnaast kun je ook gratis rondom het fort wandelen en genieten van het mooie uitzicht. Er zijn verschillende mooie wandelroutes rondom dit gebied! Hier vind je ook de ENCI groeve Maastricht.

Fort Sint Pieter op de Sint Pietersberg

Fort Sint Pieter op de Sint Pietersberg

ENCI groeve Maastricht

ENCI groeve Maastricht

3. Bourgondisch genieten in Maastricht

Bij een weekendje weg Maastricht hoort natuurlijk ook bourgondisch genieten. Maastricht wordt ook wel de gastronomische hoofdstad van Nederland genoemd, vanwege de vele goede restaurants hier. Helaas hadden wij niet genoeg tijd om veel te proeven. Daarom gaan wij snel weer terug naar Maastricht om de bourgondische hotspots te ontdekken! Houd je van bier, dan is de Gouverneur een aanrader. Het is een Belgisch speciaal bier cafe met vele speciaalbieren en heerlijke borrelplanken zoals je kunt zien. Daarnaast hebben wij ook genoten van een heerlijk Vegan diner bij Restaurant Serendipity, gelegen in The Green Elephant. Dit diner was niet alleen gezond na onze actieve inspanningen, maar ook heel erg lekker!

Bourgondisch genieten in Maastricht

Bourgondisch genieten in Maastricht

4. Mergellandroute met de fiets

De Mergellandroute is de mooiste en zwaarste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. De route begint en eindigt in Maastricht en voert de fietser door heel Zuid-Limburg. De Mergellandroute is erg geliefd bij wielrenners. In totaal is de route 128km met maar liefst 1500 hoogtemeters. Het is mogelijk om deze route in 1 dag te rijden, maar dan moet je wel erg goed getraind zijn. Sommige kiezen er ook voor om deze route in meerdere dagen te rijden met een tussenstop. Je kunt de Mergellandroute zien als een soort Elfstedentocht, maar dan voor fietsers door het Limburgse land. Je vind hier verschillende klassiekers waaronder de Keutenberg en de Eyserweg.

Mergellandroute op de fiets

Actief weekend op de fiets

5. Overnacht in een Tiny Dream House

Tijdens ons weekend weg verbleven we bij The Green Elephant. Dit is zeker een aanrader, het verblijf is gloednieuw en ligt pal om de hoek van het bus-en treinstation van Maastricht. Tevens op loopafstand van het centrum. Het is leuk om te zien hoe de charme van een hostel is weten te combineren met de privacy van een hotel en dat alles voor een zeer aantrekkelijke prijs. Het doel van The Green Elephant is bijdragen aan een nog meer fitte, groene en gezonde wereld! Dit is zeker terug te zien in het hostel, overal waar je kijkt vind je leuke en vele groene planten terug. Daarbij bied het hostel vele sport en ontspanningsmogelijkheden. Zo is er een Urban Forest met een hottub om je even in terug te trekken of geniet in de welness area van de verschillende sauna’s of een heerlijke massage! Een van de chill area’s in het hostel is zelfs omgebouwd tot tiny film theater waar je samen heerlijk een film of netflix kunt kijken! Ook is er de mogelijkheid om gewoon lekker zelf te koken in de keuken van het hostel! Genieten dus!

Voor ons als health lovers de ideale accommodatie voor ons actief weekend in Maastricht. We hebben heerlijk knus geslapen in onze Tiny Dream House!

Verblijf bij The Green Elephant

Verblijf bij The Green Elephant tijdens ons actief weekend Maastricht

Gezellig en knus slapen in de Tiny Dream House tijdens ons actief weekend Maastricht

Gezellig en knus slapen in de Tiny Dream House tijdens ons actief weekend Maastricht

Gezonde en bewuste keuzes bij The Green Elephant

Gezonde en bewuste keuzes bij The Green Elephant

 

 

One Comment

  1. Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl Reageer

    De wandeling naar de top van de Sint-Pietersberg is echt een aanrader. Leuk is om dit te combineren met de trein naar Maastricht. Onderweg naar de stad komt je langs mooie routes. Ook de wandelroute naar de berg en terug levert mooie momenten en uitzichten op. Uitzicht vanaf de berg is de wandeling zeker waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *