Tips voor Krakau

Drie dagen voor Krakau is toch wel echt het minimum om het relax te kunnen verkennen. Een a twee dagen voor de stad en dan nog eens een voor Auschwitz en een dag voor de zoutmijnen van Wieliczka. Twee dagen is ook een optie maar dan zul je het wat gehaast moeten doen. Krakau is een ontzettend bijzondere stad en vrijwel ongeschonden de tweede wereldoorlog doorgekomen waardoor het nog ontzettend veel oude gebouwen heeft en historie ademt. Volgens sommige is Krakau zelfs de mooiste stad van Europa! Onze tips voor Krakau heb ik in dit artikel samengevat.

Krakau is prima per voet te verkennen, je hebt geen fiets nodig. Er zijn drie wijken die een bezoek waard zijn namelijk Podgorze (oude ghetto), Kazimierz (joodse wijk) en Stare Miasto (oude centrum). Begin de dag daarom lekker vroeg en trek erop uit. Scoor onderweg een obwarzanki (typisch Krakaus brood) voor omgerekend nog geen 50 eurocent en een koffie to go in een van de bakkers.

Het oude straatbeeld van Krakau, geweldig!

Dag 1: Tips voor Krakau om ter voet te verkennen

Verken de wijk Podgorze (oude getto)

Podgorze is de wijk ten zuiden van de Wisla. Deze wijk is ideaal als uitvalsbasis! Deze wijk is vooral bekend vanwege zijn voormalig getto.

Start je dag met een bezoek aan de oude fabriek van Oskar Schnidler (ja van de film). Tegenwoordig wordt het gebruikt als museum voor de onderdrukking van Krakau tijdens de tweede wereldoorlog. Erg indrukwekkend en zeker een goed startpunt van Krakau. Reken op zo’n 2 uur om het hele museum goed te kunnen bekijken. Tip! Op maandag is de entree gratis.

Ga naar het bezoek aan de fabriek naar de Ghetto Heroes Square. In deze wijk is weinig terug te vinden uit de periode dat deze wijk werd gebruikt als getto. Dit plein was het voormalige centrale in de ghetto, hier vind je lege stoelen ter nagedachtenis aan deze donkere periode uit de geschiedenis van Krakau.

Wandel richting de wijk Kazimierz (Joodse wijk)

Na het bezoek aan het centrale plein is het tijd om de Krakow over te steken om de wijk Kazimierz te verkennen.  ligt ten noorden van de Wisla tussen het oude historische centrum den de wijk Podgorze. In deze wijk woonden tot de holocaust ontzettend veel joden waardoor je veel synagogen in deze wijk kunt vinden, ik vond het een indrukwekkende wijk! Er is een speciale route ingericht die je langs alle synagogen brengt, hiervoor kun je het beste starten bij de synagoog Synagoga Remu. Na deze wandeling zul je wel honger hebben gekregen. Pak Israelische lunch bijvoorbeeld in Hamsa.

Oude Synagoge Krakau

Richting het oude centrum van Krakau

Na het bezoek aan de wijk Kazimierz is het tijd om richting het oude centrum te gaan. Dit is maar een klein stukje. Loop via de Stradomska naar het noorden richting het kasteel en de kathedraal van Krakau. Loop vervolgens naar boven en je hebt een geweldig uitzicht over de stad! Eventueel kun je de wachttoren Baszta Sandomierska nog beklimmen voor ongeveer 50 eurocent om een nog beter uitzicht te hebben. Maak een rondje door het complex en loop er via het noorden weer uit. Hierna kun je langzaam richting de grote markt lopen. Onderweg kom je nog ontzettend veel kathedralen tegen. Neem de tijd.

Krakau heeft ontzettend veel kathedralen

De grote markt van Krakau

Dag 2: Bezoek Auschwitz I en II (Birkenau)

Een week nadat ik Auschwitz heb bezocht heb ik er nog steeds een naar gevoel van. Het gevoel dat je op de plek bent geweest waar 1.5 miljoen mensen zijn vermoord, wat heeft dit een impact gemaakt. Ik wil er niet te veel over vertellen, ik vind dat je hier een keer naar toe moet om het zelf te ervaren. Ik vind dat iedereen moet weten wat een gruwelijke dingen hier gebeurt zijn. Je kunt vooraf (ver van te voren) een ticket regelen om zonder guide naar binnen te mogen maar ik zou adviseren om met een guide te gaan. Deze zorgen voor ontzettend veel informatie die je niet kunt achterhalen als je alleen gaat. Vanuit Krakau zijn genoeg mogelijkheden om een tour met vervoer te regelen.

Dag 3: De zoutmijnen van Wieliczka

Net buiten Krakau vind je de plaats Wieliczka. Hier vind je een enorme zoutmijn met wel 300 km aan gangen en ontzettend veel kamers. Het was dan wel ontzettend toeristisch maar wat hebben deze zoutmijnen mij positief verrast. Dit was echt een onvergetelijke bezienswaardigheid, heel bijzonder. De tour begint met het afdalen van zo’n 100 meter via een lange trap. Tip! Neem een vest mee, het is het hele jaar rond de 14 graden in de mijnen. De tour duurt ongeveer 3 uur maar de tijd vliegt voorbij, je wordt continu verrast.

Kamer in de zoutmijnen

Gang in de zoutmijnen

 

3 Comments

 1. Gerrie Reageer

  Verhaal klopt helemaal ben ook mee geweest met deze citytrip.
  Mooi en erg indrukwekkend.
  Neem de tijd.

 2. Christel Reageer

  Krakau is een geweldige stad! Vooral het oude centrum LÉÉFT!
  Mijn tip is dan ook om net buiten de groene ring, die om het centrum ligt, een hotel te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *