Kooiduiken met haaien in Gansbaai, Zuid-Afrika

Op zoek naar het echte avontuur in Zuid-Afrika? Dan mag ‘shark cage diving’ oftewel kooiduiken met  haaien niet ontbreken. Hiervoor ga je naar Gansbaai. Gansbaai is wereldberoemd door het kooiduiken met haaien en wordt niet voor niets The Great White Shark Capital of the World genoemd. Op ongeveer twee uur rijden van Kaapstad kun je gaan kooiduiken met witte haaien! Benieuwd naar onze ervaring met het kooiduiken met haaien, lees dan snel verder! 

Kooiduiken met haaien

Dit was net zo een dingetje wat al jaren op mijn bucketlist stond! Vroeger was ik altijd al gefascineerd van witte haaien door de film Jaws. Nooit eerder hadden we de mogelijkheid gehad om deze beesten eens in ‘real life’ te ontmoeten. Maar nu ging daar verandering in komen, we hadden er zin in! Wel waren we een beetje nerveus. Een aantal dagen voordat we wilden gaan kooiduiken met witte haaien hadden we al vele youtube filmpjes bekeken. Helaas kwamen daar ook een paar ‘horror’ scenario’s in beeld, waarbij de witte haai de kooi inkwam. Hierdoor zijn we specifiek op zoek gegaan naar een goede en veilige organisatie om te gaan kooiduiken met witte haaien.

Voorbereiding op het kooiduiken met haaien

We hebben allereerst op tripadvisor gekeken voor goede en veilige organisaties. Vervolgens hebben we ook contact gelegd met een lokaal toeristenbureau. Hierdoor kwamen we bij Great White Shark Tours uit.

Kooiduiken met Great White Shark Tours

We hebben een schitterende dag gehad met Great White Shark Tours. Onze dag begon om 8:30 met een lekker ontbijtje. De dag van te voren kregen we een whatsapp-berichtje hoe laat we aanwezig moesten zijn. Dit kan per dag nog iets variëren, maar wel altijd in de ochtend. Dit hangt af van de wildheid van de zee. Hierdoor proberen ze de beste tijd de zee op te gaan om haaien te kunnen spotten. Na het ontbijt kregen we een veiligheidsbriefing en informatie over de witte haaien.

Vervolgens stapten we aan boord van de boot. Na een klein kort boottochtje werd de kooi in het water gelaten. Al snel werd er voedsel in het water gegooid. Het duurde niet lang voor de eerste haai zich liet zien. Nu was het tijd om ons in de kooi te laten zakken. Adrenaline pompten door onze lichamen. En daar was ie dan.. een enorme haai kwam aanzwemmen.

Kooiduiken met witte haaien

Kooiduiken met witte haaien

Mocht dit toch iets teveel van het goede zijn. Je kunt ook gewoon alleen met de boot meegaan, de haaien bekijken, maar het kooiduiken aan anderen over laten. Mocht je nog twijfelen. Ga dan zeker kooiduiken, wij vonden dit echt geweldig! Daarnaast hebben we ons ook geen moment onveilig gevoeld. Het is een van de mooiste dingen die we ooit gedaan hebben.

Na afloop zijn we ook nog naar Shark Alley gevaren. Nog nooit hebben wij zoveel zeehonden tegelijker tijd gezien. We zagen er wel duizenden tegelijk. Zeehonden zijn de grootste natuurlijke voedselbron voor haaien. In de nabijheid van Gansbaai leven wel meer als 60.000 zeehonden. Dit alles heeft er mee te maken dat de witte haaien hier leven.

Kosten: 1970 rand voor volwassenen, 1370 rand voor kinderen.

 

Tip: De beste tijd om met haaien te zwemmen is mei tot september. De zichtbaarheid van het water is dan beter en de temperatuur van het water is hoger. Hierdoor zijn er meer haaien rond Gansbaai.

2 Comments

 1. Arne van der Zande Reageer

  Hi spannend verhaal, weet je zeker dat de haai een grote witte was? Ik was er eerder deze winter ook, half oktober 2818, om rondom Hermanus, Die Kelders en Gansbaai de walvissen te zien met hun jong. Daarvan waren er tientallen. Prachtig.

  Ik wilde ook haaien zien, kooiduiken. Maar op de kade in
  Kleinbaai, naast Gansbaai, vertelde de misschien iets te eerlijke havenmeester mij, dat er al weken geen grote witte haaien waren gezien. Wel andere haaien, ook best groot, maar niet de echte grote witte haai. ,,Maar de toeristen hebben dat toch niet door, voor hen is een haai een haai. But if you wanna see the big white, don’t waste your money, bro”, aldus de forse vrouwelijke havenmeester.

  Ik ben daarom niet gegaan. Als ik de haai op jullie filmpje zie, lijkt dit ook niet op de ruim 3 meter enorme witte haai.

  Wat is jullie verhaal? Klopt dit?

 2. Sandra Post author Reageer

  Hi Arne!

  Nee helaas was het geen grote witte haai. Daarom noemen we ze ook witte haaien in dit artikel ipv grote witte haaien. Het waren witte koper haaien in dit geval. Wij hadden ook de pech dat op dat moment (December’ 18) de grote witte haai verdwenen was uit de baai, vanwege de orka’s. Op dit moment is de grote witte haai wel weer terug overigens. Maar dit probleem schijnt wel steeds vaker voor te komen. We hadden ook overwogen om dit in dit artikel erbij te plaatsen, maar hadden er toch voor gekozen om het alleen bij onze ervaring te laten. Des al niet te min vonden wij het alsnog een hele toffe en spannende ervaring. Ondanks dat deze haaien toch net een tikkeltje kleiner zijn. De organisatie heeft ons overigens wel netjes ingelicht hierover voordat we gingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *