Panoramaroute in Zuid-Afrika: Route en Tips

De Panoramaroute is een schitterende autoroute in het noord-oosten van Zuid-Afrika. De Panoramaroute brengt je langs allerlei mooie stops en uitkijkpunten, zoals de Blyde River Canyon, oorspronkelijk de Blyderivierspoort genoemd. Vanaf Johannesburg is het ongeveer 4 uur rijden tot aan het begin van de Panoramaroute. Lees hier hoe je de route het best kunt rijden en welke stops je echt niet mag overslaan op de Panoramaroute in Zuid-Afrika. 

De Panoramaroute in Zuid-Afrika:

Routebeschrijving Panoramaroute in Zuid-Afrika:

De Panoramaroute start in  Sabie  en eindigt bij de  Three Rondavels . Hoe je de Panoramaroute rijdt, kun je zelf indelen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van waar je verblijft en in hoeveel dagen je de Panoramaroute wilt rijden. Wij raden aan om twee dagen uit te trekken voor de Panoramaroute. Hoewel de afstanden relatief klein zijn, nemen de verschillende uitzichtpunten wel veel tijd in beslag. Regelmatig moet je ook een stukje lopen om bij het uitzichtpunt te komen. Dus wil je overal rustig kunnen rondkijken, trek dan twee dagen voor deze route uit. Tijdens de laatste dag zou je ervoor kunnen kiezen, om door te rijden naar je volgende bestemming.

Gespotte vliegdeals:
Johannesburg vanaf 339,-

Panoramaroute in Zuid-Afrika

Panoramaroute in Zuid-Afrika

Tip: Rij nooit dezelfde weg terug van de Panoramaroute voor je overnachting. We raden je aan om dan terug te rijden via de R36 en R533. Deze weg is ook schitterend en brengt je langs nog meer uitkijkpunten. Bezoek hier o.a. ook de Echo Caves.
De R36 en R533

Uitzicht vanaf de R36

Autoverhuur voor de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Wij hebben altijd goede ervaring met RentalCars. Dit is ook vaak de beste en goedkoopste optie, omdat deze site namelijk alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijkt voor je. Daarnaast bieden ze vaak ook gratis annuleren tot uiterlijk 24 uur van te voren.

Tip: Hoe langer van te voren je een auto boekt, des te goedkoper het vaak is.

Bezienswaardigheden van de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Bij alle uitzichtpunten langs de route zul je een kleine entreeprijs moeten betalen. Ook vind je bij elk uitzichtpunt vele leuke souvenir kraampjes.

1. Sabie Falls

De eerste stop op de Panoramaroute: Sabie Falls, mocht je net als ons vanuit het zuiden komen. Wij vonden deze stop zelf niet heel bijzonder. De waterval viel tegen, maar het uitzicht naar de brug vonden we wel bijzonder.

Entree: 20 rand
Panorama route in Zuid-Afrika: Sabie Falls

Panorama route in Zuid-Afrika: Sabie Falls

2. Bourke’s Luck Potholes

Een van de hoogtepunten van de Panorama route! Op deze plek komen twee stromende rivieren samen, de blyde en treur. Het water stroomt daardoor in ronddraaiende bewegingen, met als resultaat de door erosie gevormde cilindervormige waterpoelen. De potholes zijn vernoemd naar Tom Bourke. Hij voorspelde dat er veel goud in dit gebied gevonden zou worden. Helaas is dit nooit gevonden door hem zelf, dus zo ‘Luck’ was hij niet.

Entree: 63 rand
Panorama route in Zuid-Afrika: Bourke's Luck Potholes

Panorama route in Zuid-Afrika: Bourke’s Luck Potholes

3. Three Rondavels

Dit zijn drie uniek gevormde heuvels.

Panorama route in Zuid Afrika: Three Rondavels

Panorama route in Zuid Afrika: Three Rondavels

4. Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon is de op twee na grootste kloof van de wereld. Het is een spectaculaire kloof van ruim 30 kilometer. Ook deze canyon is weer ontstaan door erosie. Dit uitkijkpunt is ook een van de hoogtepunten van de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

Entree: 30 rand
Panorama route in Zuid-Afrika: Blyde River Canyon

Panorama route in Zuid-Afrika: Blyde River Canyon

5. Echo Caves

Officieel liggen de Echo Caves niet op de panorama route. Maar deze uitgeslepen grotten door water zijn zeker de moeite waard om ook te bezoeken. Je mag deze grotten alleen in met een gids.

Entree: 60 rand

6. Lisbon Falls

Wij vonden dit de mooiste waterval op de panorama route. Deze waterval is maar liefst 90 meter hoog.

Entree: 10 rand
Panorama route in Zuid-Afrika: Lisbon Falls

Panorama route in Zuid-Afrika: Lisbon Falls

7. Mac Mac Pools

Voor als je even op zoek bent naar verkoeling, neem hier gerust een duikje!

Entree: 20 rand
Panorama route in Zuid-Afrika: Mac Mac Pools

Panorama route in Zuid-Afrika: Mac Mac Pools

8. God’s Window

Helaas was het beide dagen bewolkt bij God’s Window. Hierdoor hebben wij niet kunnen genieten van dit uitkijkpunt. Het uitkijkpunt is aan de rand van een helling, waar je 800 meter naar beneden kunt kijken. Helaas bevinden zich hier tussen vaak veel wolken.

Entree: 20 rand

9. Mac Falls

Entree: 10 rand
Panoramaroute in Zuid-Afrika: Mac Mac Falls

Panoramaroute in Zuid-Afrika: Mac Mac Falls

Overnachten rondom de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Onze route door Zuid-Afrika begon in Johannesburg. Vanaf Johannesburg reden we de eerste dag naar Graskop. Hierdoor pakten we al drie spots mee van de Panoramaroute: Sabie Falls en de Mac Mac Pools & Falls. De volgende dag hebben we de rest van de Panoramaroute gedaan. Graskop is een ideale uitvalsbasis om te overnachten op de Panoramaroute. In totaal verbleven wij twee nachten in Graskop. Allereerst is het een stuk goedkoper dan het plaatsje Sabie. Daarnaast hangt er een leuke sfeer en zijn er meer accommodaties beschikbaar. Aanrader is: Pilgrim’s Rest


Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *