Met de wijntram langs de wijngaarden in Franschhoek

Franschhoek is een walhalla voor de wijnliefhebbers en de bourgondiër! Het is de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Vroeger heette Franschhoek, ‘Olifantshoek’ door de vele olifanten die hier hun intrek hadden. Later werd het dorp ‘Franschhoek’ genoemd. Vanwege de vele Franse die in de 17e eeuw hierheen kwamen. Franschhoek staat tegenwoordig vooral bekend als schitterende wijnstreek. Wij gingen van wijnhuis naar wijnhuis en deden verschillende wijntastings! Met de wijntram in Franschhoek bezochten we verschillende wijngaarden en wijnhuizen. 

De wijntram in Franschhoek

Een leuke manier om je te verplaatsen is met de wijntram in Franschhoek. Dit is een ‘hop-on-hop-off’ tram en tram-bus die je helpt de Franschhoek vallei te ontdekken. Deze wijntram brengt je van wijnhuis of wijngaard naar de volgende wijnhuis of wijngaard. Een ideale en unieke manier om deel te nemen aan allerlei proeverijen. Op deze manier hoef je geen rekening te houden met je alcoholpercentage.

De wijntram in Franschhoek

De wijntram in Franschhoek

Deze combinatie van tram en tram-bus brengt je langs verschillende stops ( wijnhuizen of wijngaarden ). Bij elke halte kun je uitstappen en deelnemen aan de aangeboden activiteiten: wijnproeverijen, rondleiding door de kelder, wandeling door de wijngaarden of gewoon om te lunchen.

Je kunt verschillende ’tram’ lijnen kiezen. Iedere lijn heeft zijn eigen route met stops langs verschillende locaties. Zelf deden wij de roze/grijze lijn, deze twee kan je combineren op een ticket. De kosten zijn 240 rand voor de wijntram. Je kunt dan onbeperkt de hele dag gebruik maken van de tram en de tram-bus. Elke wijnproeverij ligt tussen de 25 en 75 rand per persoon. Bij de meeste proeverijen betaal je 50 rand voor 5 verschillende wijnen. Geen geld dus! En aan het einde van de dag kun je geen wijn meer zien ;).

Door de wijngaarden in Franschhoek

Door de wijngaarden in Franschhoek

Wijn proeven in Franschhoek

In totaal hadden wij drie verschillende wijntastings gedaan, meer konden wij er niet aan. Watjes he ;)! Als eerst begonnen wij bij Moreson. Helaas was Leopard’s Leap op de dag dat wij er waren, maandag gesloten. Dit schijnt een erg mooie wijngaard te zijn. Daarna gingen we door naar Haute Cabriere, vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over Franschhoek.

Op het eind sloten we af bij Franschhoek Cellar. Aanraders zijn hier de wijntastings in combinatie met kaas en/of chocolade. Franschhoek Cellar heeft overigens zelf geen wijngaard, ze gebruiken de druiven van andere wijngaarden om wijn te produceren. Maar je kunt hier wel heerlijk en voor een leuke prijs lunchen. Maar voor een mooi uitzicht zul je de andere locaties moeten bezoeken.

Tip! Sommige wijngaarden (zoals Leopard’s Leap) zijn op maandag gesloten. Check dus altijd vooraf welke wijngaarden open zijn op de dag dat je op pad wil!

Wijnproeven in Franschhoek

Wijnproeven in Franschhoek

Overnachten in Franschhoek

Franschhoek is een beetje een high class bestemming. De accommodaties zijn dan ook prijziger dan de rest van Zuid-Afrika. Maar hier krijg je wel iets voor terug! Ook kun je hier slapen op wijnboerderijen, hoe leuk is dat!

La Providence is zo een locatie waar je kunt slapen tussen de wijngaarden en de bergen. Franschhoek travellers lodge is daarnaast een goede budget accommodatie voor backpackers.

Overnachten tussen de wijngaarden bij La Providence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *