Een bezoek aan Chitwan National Park

Ten zuid-westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu vind je Chitwan National Park. Chitwan National Park staat vooral bekend om de vele neushoorns die leven in dit park, namelijk ruim 600 neushoorns. Chitwan werd opgericht in 1973 en was daarmee het eerste nationaal park van Nepal. Nationaal Park Chitwan heeft een oppervlakte van 932 km². Ter erkenning van de unieke biodiversiteit is Chitwan opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees hier alle handige informatie die je moet weten voor een bezoek aan Chitwan. Benieuwd naar onze route door Nepal. 

Bezoek aan Chitwan National Park

Vervoer naar Chitwan National Park

Er zijn verschillende manieren om Chitwan National Park te bereiken. De meest voor de hand liggende is de bus. Bussen vertrekken vanaf Kathmandu en Pokhara. Alle bussen vertrekken vanaf Kathmandu rond 7:00 vanuit Sorakhutte, nabij de wijk Thamel. De busrit duurt ongeveer 6-8 uur over om Sauraha, Chitwan te bereiken. De bus stopt vaak om de twee uur voor een plas pauze en stopt een keer voor een lunchpauze tussendoor. Kosten: 500 – 700 NRPS ( 6 tot 8 euro ) voor een enkele busrit. Een busticket wordt op iedere hoek van de straat verkocht bij de toeristenshops. Een andere optie is vliegen van Kathmandu naar Bharatpur en vanaf daar een taxi nemen. Dit kost je wel wat meer geld.

Bezoek aan Chitwan National Park

Bezoek aan Chitwan National Park

Op Safari door Chitwan National Park

Een gids is verplicht als je door Chitwan wilt trekken. Een gids kan je helpen om de dieren te spotten, maar is er ook om de veiligheid te garanderen. In Chitwan National Park kun je beren, olifanten, neushoorns, krokodillen, apen, herten en verschillende soorten schildpadden en vogels zien. Ook leeft hier de Bengaalse tijger, in totaal leven er 93 tijgers in dit park. Maar de kans is vrij klein dat je deze kunt zien. Helaas hadden wij niet het geluk, al waren er wel andere mensen die wel de Bengaalse tijger hebben gespot op dezelfde dag als ons. Naast de wilde dieren is het park alleen al een bezoek waard om zijn natuur.

Zwarte beer in Chitwan National Park

Zwarte beer in Chitwan National Park

Eenmaal aangekomen in het National Park heb je twee keuzes om het park te verkennen. Je kan zowel te voet als per jeep door het park trekken. Het is mogelijk om een korte (dagdeel +/- 5 uur) of een lange (hele dag (+/- 10 uur) jeepsafari te boeken. Wij kozen voor een 10 uur durende safari, achteraf vonden wij dit net iets te lang. Wel heb je meer kans om de Bengalese tijger te spotten, aangezien je dieper het park in gaat. Des al niet te min is het toch een beetje geluk. Ook is het mogelijk om een meerdaagse wandelsafari door het park te doen. Je verkent dan het park te voet. Na onze EBC trekking waren wij even klaar met wandelen, daarom kozen wij voor een jeepsafari. Kosten om het park te betreden zijn 1700 NRPS.

Het is niet mogelijk om in het park zelf te overnachten, doe je een meerdaagse wandelsafari dan verlaat je 's avonds telkens het park!
Een van de vele neushoorns in Chitwa

Een van de vele neushoorns in Chitwa

Reistijd Chitwan National Park

Wij bezochten Chitwan in November. Helaas was dit niet de beste reistijd aangezien alles dik begroeid is in deze periode, waardoor het erg lastig was om dieren te spotten. Dit vonden wij wel erg jammer. Des al niet te min hebben we wel diverse neushoorns, een beer, apen, krokodillen, spinnen en vogels gezien. Ook hadden we perfect zonnig weer deze dag. Voor ons was een dag voldoende om door te brengen in dit park.

Zonsondergang in Chitwan

Zonsondergang in Chitwan

Onze ervaring van ons bezoek aan Chitwan National Park

Wij vonden het een leuk bezoek aan Chitwan, maar niet geweldig. Mogelijk kwam dit ook doordat Chitwan zo dicht begroeid was in onze periode, waardoor we niet veel dieren hebben kunnen spotten. Des al niet te min was het een bijzondere en leuke ervaring om met een jeep door de jungle te rijden. Maar voor ons was het niet te vergelijken met een safari in Zuid-Afrika, zoals door het Kruger park. Al  was het ons niet gelukt om de neushoorn te spotten in Zuid-Afrika , gelukkig hebben we hem hier nu wel kunnen zien! Het plaatsje Sauraha, de uitvalsbasis voor Chitwan vonden wij een heel leuk en knus plaatsje om een aantal dagen te verblijven.

Dieren spotten in Chitwan

Dieren spotten in Chitwan

Wil jij ook een rondreis maken door Nepal als ons? Bekijk hier onze route door Nepal

One Comment

  1. reiskoe.nl Reageer

    Wat hebben jullie een gave route door Nepal gemaakt en hoe tof is het dat je ook een zwarte beer hebt gezien op jullie safari in Chitwan National Park. We dachten dat het park vooral vanwege de neushoorns bekend stond. Wij zijn destijds vanwege tijdgebrek alleen in de Kathmandu vallei geweest en halverwege Pokhara en Kathmandu in een plaatsje. Er is nog genoeg te beleven in Nepal en als onze dochter wat ouder is, lijkt het ons zeker leuk om ook eens mooie wandelingen te gaan maken in dit prachtige land! Mooie reiswebsite hebben jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *