De zoutvlaktes van Bolivia: Salar de Uyuni

De beroemdste zoutvlaktes ter wereld: Salar de Uyuni in Bolivia. In het zuidwesten van Bolivia ligt de op een na grootste zoutvlakte van de wereld. In totaal heeft de Salar de Uyuni een oppervlakte van 10.582 km². De zoutvlaktes van Bolivia waren voor ons het hoogtepunt van Bolivia en misschien wel heel Zuid-Amerika. We vertellen jullie hier dan ook graag meer over. Benieuwd naar onze verdere route door Bolivia? Check: Reisroute door Bolivia

De zoutvlaktes van Bolivia

Hoe kom je er?

Eigenlijk starten bijna alle tours vanaf Uyuni, maar ook enkele vanaf Tupiza. Uyuni is te bereiken per bus, maar ook per vliegtuig. Ondanks dat de stad Uyuni zelf niks voorstelt is het helemaal ingericht als startpunt voor de Salar de Uyuni.

Vele nemen de dag voor de tour de nachtbus vanuit elders richting Uyuni, zodat ze direct kunnen starten met de tour. Mocht je weinig tijd hebben en tijd willen besparen dan is dit natuurlijk een optie. Maar wij raden aan om toch een nachtje in Uyuni te blijven als je genoeg tijd hebt, zodat je uitgeslapen de tour start. Ondanks dat je veelal in de auto zit, doe je zoveel nieuwe en mooie indrukken op. Dit vraagt de nodige energie.

Uitvalsbasis Uyuni: Bezoek aan de zoutvlaktes van Bolivia

Uitvalsbasis Uyuni: Bezoek aan de zoutvlaktes van Bolivia

Waar boek je een tour?

In Uyuni vind je heel veel touroperators waar je verschillende tours kunt boeken naar Salar de Uyuni. Er zit heel veel verschil in kwaliteit per touroperator en de prijzen verschillen nogal. We willen iedereen aan raden niet te besparen op deze tour. Bij slechte organisaties, gebeuren regelmatig ongelukken met de auto door dronken bestuurders of pech met de auto vanwege de slechte kwaliteit auto.

Je kunt je tour dus ter plekke boeken of van te voren. Zeker in het hoogseizoen tussen juni en september raden wij aan om van te voren te boeken als je een van de goede organisaties wilt. Voordeel van ter plekke of last minute boeken is dat je meer van de prijs af kunt krijgen, omdat de touroperators hun auto’s vol willen hebben. Er zijn zoveel aanbieders dat er altijd wel een plekje is. Maar hou er wel rekening mee dat de betere organisaties vaak vol zitten.

Tip: Verblijf je in Uyuni, een fijn en goedkoop verblijf is: Hostal Quinua Dorada.

Wij boekten onze tour bij Red Planet Expedition en raden deze iedereen aan! Goede auto’s, leuke en goed engels sprekende gidsen, heerlijk eten, schone en fijne accommodaties onderweg met bezoek aan de hotsprings. Daarnaast maakte ze schitterende foto’s en video’s voor ons op de zoutvlaktes! Het maken van echt goede foto’s vraagt namelijk kennis en ervaring.

Zoutvlaktes van Bolivia

Zoutvlaktes van Bolivia

Hoeveel dagen een tour?

Er zijn verschillende mogelijkheden. In principe kun je vanaf Uyuni in 1 dag de zoutvlaktes van Bolivia: Salar de Uyuni bezoeken. Er worden tours aangeboden van 1,2 en 3 dagen!

We raden iedereen aan om de 3-daagse tour te boeken. Waarom? Allereerst maak je de zonsondergang mee op de zoutvlaktes, wat schitterend is. Daarna slaap je in een zouthotel, unieke ervaring. En het gebied onder de zoutvlaktes is ook fantastisch, sommige vinden deze zelfs mooier als het bezoek aan de zoutvlaktes zelf. Hier bezoek je onder andere ook ’the red lagoon’ met flamingo’s en het groene meer.

Zonsondergang zoutvlaktes in Bolivia

Zonsondergang zoutvlaktes in Bolivia

The Red Lagoon tijdens de Salar de Uyuni tour

The Red Lagoon tijdens de Salar de Uyuni tour

Hoeveel kost een tour Salar de Uyuni?

Voor een eendaagse tour variëren de prijzen van 200 BOB tot 350 BOB.

Voor een meerdaagse tour variëren de prijzen van 800 BOB tot 1450 BOB. Dit prijsverschil is dus enorm, nogmaals onze tips laat je bij deze tour niet leiden door de prijs, maar kies voor kwaliteit!

De prijzen zijn exclusief entree gelden:
Cactus eiland 30 BOB
Nationaal Park 150 BOB ( alleen bij 3-daagse tour )
Hotsprings 6 BOB ( Varieert per tour, bij Redplanet ga je naar de hotsprings )

Een meeneem lijst voor de tour:

Hier een handige checklist, voordat je aan de tour begint. Deze is vooral opgesteld voor de meerdaagse tour.

  • Zonnebril
  • Veel zonnebrand
  • Warme kleren voor de nacht
  • Zaklamp
  • Toiletpapier
  • Zwemkleren
  • Handdoek
  • Snacks
  • Water (minimaal 2L per dag p.p), onderweg kun je ook water kopen op sommige plekken
  • Geld voor onderweg

Beste reistijd

Beste reistijd voor het bezoeken van Salar de Uyuni is tussen mei en oktober. Dit zijn de droge maanden. Rond Januari tot Maart heb je de natte maanden. De zoutvlaktes reflecteren dan heel mooi, omdat er een laagje water op de zoutvlaktes staat. Maar in deze maanden is het alleen mogelijk om een deel van de zoutvlaktes te bezoeken.

Terugkomst van de tour

Bij de eendaagse tour wordt je altijd weer terug afgezet in Uyuni. Maar bij de 3-daagse tour kun je er ook voor kiezen om door te reizen naar San Pedro de Atacama in Chili. Hou er rekening mee dat niet iedere touroperator dit als optie aanbied of dat dit mee in de prijs zit.

Bij Red Planet Expedition zat de doortocht naar San Pedro de Atacama in de tour/prijs. Alles was perfect geregeld. We werden afgezet bij de grens, de organisatie regelde voor ons de ‘exit’ stempel zodat we niet in de rij hoefde te staan en vervolgens werden we keurig op de bus gezet naar Chili. Deze vertrok ook nog eens direct toen we aankwamen, perfect geregeld.

Tip: Een heel fijn verblijf is Atacama Loft

Doortocht naar Chili

Doortocht naar Chili

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *