Het beklimmen van de Huayna Potosi 6088m

Een Once in A Life Time ervaring is toch wel het beklimmen van de Huayna Potosi. De berg is in totaal 6088 meter hoog en wordt ook wel een van de makkelijkere beklimbare berg van 6000m + genoemd. Al is deze berg alles behalve makkelijk te beklimmen. Deze berg vraagt een goede conditie en heel veel doorzettingsvermogen.  De Huayna Potosi ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van La Paz. De berg hoort bij het Cordillera Real gebied. Mocht je benieuwd geworden zijn naar onze verdere route door Bolivia? Check: Reisroute door Bolivia

Het beklimmen van de Huayna Potosi

Eigenlijk wou ik na het lezen van verhalen op internet deze berg geen eens gaan beklimmen, maar doordat onze Franse vrienden van de Salkantay Trek zo enthousiast waren en Brian maar bleef aanhouden zijn we toch gegaan. Hieronder lees je onze ervaring.

Eerste dag op weg naar het ijsklimmen

Eerste dag op weg naar het ijsklimmen

Dag 1 Beklimmen van de Huayna Potosi:

De eerste dag moeten we om 9:00 bij onze touragency zijn. Alle materialen en kleren hadden we de vorige dag al gepast. Hier ontmoeten we de rest van onze groep, een tweetal uit ierland en nog een meisje uit Nederland. Nadat de auto’s zijn ingeladen met alle spullen vertrekken we naar ons eerste kamp op 4700 meter: Refugee camp. Na 2 uur rijden bereiken we het kamp. Onze eerste indruk is basic, maar niet slecht. In het kamp liggen allemaal matrassen waar we op kunnen slapen. Maar eerst gaan we lunchen. Na de lunch trekken we voor het eerst al onze kleding en materialen aan. Een half uur verder hebben we dan eindelijk al onze spullen aan! Nu komt het leukste van de dag. We krijgen een ijstraining en gaan ijsklimmen! We leren hoe we met vallen onze ijsbijl moeten gebruiken, hoe we beste kunnen lopen in het ijs met onze crampons en algemene bergveiligheid. We hebben nog nooit eerder bergen beklommen in het ijs, dus alles is nieuw voor ons! Nadat we de verschillende technieken geleerd en geoefend hebben is het tijd voor het ijsklimmen. Alleen hiervoor zou ik de hele tour al nog een keer opnieuw willen doen 😉 Dit is echt super gaaf!

Huayna Potosi: Leren ijsklimmen

Huayna Potosi: Leren ijsklimmen

Dag 2 Beklimmen van de Huayna Potosi:

Dit zou een relatief makkelijke dag moeten zijn, maar helaas werd dit voor ons niet zo. Brian stond op en voelde zich eigenlijk gelijk al niet lekker. Na lang twijfelen om nog een dagje hier te blijven of om toch door te gaan naar High Camp (5100 meter), besloten we om toch door te gaan naar High Camp. Het lopen zou tenslotte maar 2 uur lopen zijn naar boven. Het werd tijd om onze tassen in te pakken. Alle ijsspullen die we nodig hadden voor de top moesten we in onze backpack stoppen met daarnaast ook onze eigen kleding en slaapzak. Na veel moeite hadden we eindelijk al onze spullen in de backpack zitten. In totaal wogen onze backpacks wel 15-20 kg per stuk. Vol goede moed de backpacks op, niet nadenken en gaan. Helaas voelde Brian zich slechter en slechter naarmate we verder kwamen. Met moeite hebben we dan ook High Camp bereikt na 3-4 uur.  Deze dag was echt funest voor mijn bovenbeen spieren. Allereerst de backpack van 15-20KG, normaal loop ik nooit met bepakking en zeker niet op deze hoogte. Daarnaast gingen we zo traag naar boven, omdat Brian zich niet goed voelde.

Alle spullen in de backpack gepropt

Alle spullen in de backpack gepropt

Vervolgens gingen we om 17:00 eten om daarna gelijk te gaan slapen. Tenslotte zou om 12 uur de wekker gaan om de top van de Huayna Potosi te gaan beklimmen.

De top van de Huayna Potosi in zicht

De top van de Huayna Potosi in zicht

Dag 3 Beklimmen van de Huayna Potosi:

Daar ging de wekker dan om 12:00. Eigenlijk nog helemaal geen zin om op te staan. Kijkend naar Brian en toen wist ik het eigenlijk al, waar ik gister al een beetje bang voor was. Ik zou alleen de berg vandaag op moeten. Heel snue, Brian keek al maanden uit naar deze berg en nu net moest hij ziek worden. Ik werd gekoppeld aan gids Mario. De beklimming kon gaan beginnen. Het eerste stuk ging eigenlijk heel goed. Had nergens last van en kon goed ademhalen op de hoogte. Maar naarmate we verder kwamen voelde ik me bovenbenen steeds meer opspelen. Iedere stap ging moeizamer en moeizamer. Op een gegeven moment wilde ze gewoon echt niet meer, teleurgesteld in me benen. Ik had toch al zoveel hikes erop zitten in Zuid-Amerika zonder problemen? Waarom moesten ze me nu net in de steek laten. Voor de rest ging alles nog goed, geen hoofdpijn, ademhaling onder controle. Mario bleef me motiveren en oppeppen. Ik had me geen betere gids kunnen wensen, maar het ging gewoon niet meer. Het was niet mijn dag.

Helaas is het ons niet gelukt om voetstappen op de top van deze 6088m berg te zetten, maar toch kan ik trots terugkijken op deze ervaring en ben ik blij dat ik het toch gedaan heb.

Halverwege de Huayna Potosi met uitzicht op La Paz

Halverwege de Huayna Potosi met uitzicht op La Paz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *