Rurrenabaque: Het startpunt voor de Amazone Bolivia

Rurrenabaque is de uitvalbasis voor een bezoek aan de Amazone. Het ligt 420 km van La Paz vandaan. Rurrenabaque is een klein levendig stadje en heeft een schitterende ligging midden in de jungle. Als je van La Paz af komt zul je merken dat het klimaat 360° omgedraaid is. Van besneeuwde bergtoppen naar de vooral warme en vochtige jungle. Door locals wordt Rurrenabaque ook wel Rurre genoemd en is erg populair onder toeristen. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de jungle en Amazone van Bolivia. Benieuwd naar onze verdere route door Bolivia? Check: Reisroute door Bolivia

Hoe kom je er?

Er zijn eigenlijk 3 opties om in Rurrenabaque te komen. Het makkelijkst is Rurrenabaque te bereiken vanuit La Paz. Dit kan middels het vliegtuig, taxi en/of de bus. De weg van La Paz naar Rurrenabaque is niet de meest veilige weg en er gebeuren nogal eens ongelukken. Wij zijn zelf de heen weg met de ‘shared’ taxi gegaan, maar hebben totaal niet comfortabel in deze auto gezeten. Het leek alsof we in een formule 1 wagen beland waren, met daarbij ook nog eens mega afgronden langs de weerszijde van de weg. Bijna de gehele weg heeft iets weg van de Death Road, behalve het eerste stuk, want deze is wel geasfalteerd. Onderweg hebben we ook verschillende ongelukken gezien, wel geteld 3! De terugweg hebben we daarom ook gekozen voor veiligheid en hebben we het vliegtuig genomen.

Het vliegtuig:

Niet de goedkoopste optie, maar wel de meest comfortabelste en veiligste optie van de 3. Een enkele reis kost zo ongeveer 50-90 euro. De prijzen variëren nogal. Soms loont het zich om in La Paz een totale package deal te scoren: vliegticket en een tour in de jungle. Hier ben je vaak goedkoper mee uit als je heen en terug wilt vliegen. Wij hebben alleen de terug weg gevlogen. In 45 minuten ben je al van Rurrenabaque in La Paz en het is ook nog eens een mooie vlucht.

Vliegtuig La Paz - Rurrenabaque

Vliegtuig Rurrenabaque – La Paz

Taxi

Vanaf Terminal Provincial Minasa Yungas pak je een ‘shared’ taxi voor 180 sol. De taxi moet gevuld worden met 6 personen en dan vertrekt deze richting Rurrenabaque. Vanwege de horrorverhalen die we lazen over de bus dachten we slim te zijn en een taxi te pakken. Er werd ons vertelt dat deze taxi direct naar Rurrenabaque gaat. Niet dus, want hij stopt op meerdere plekken. Hier gaan mensen uit, waardoor de taxi weer opnieuw gevuld moet worden tot 6 personen voordat deze weer verder rijd. Hierdoor hebben we twee keer 1,5 uur moeten wachten, wees gewaarschuwd ;). Onze chauffeurs waren een drama, ze reden alsof het een formule 1 race was. Hierdoor hebben wij het ook al super onveilig ervaren. Mogelijk dat een andere en/of betere chauffeur hier verandering in had gebracht. Maar wij raden een taxi dus niet aan!

Bus

De bus is het goedkoopste vervoersmiddel en kost maar 80 sol. De bussen vertrekken om 9 uur, 11 uur en om 2 uur in de middag. De bus duurt er zo een 14-18 uur over, erg afhankelijk van het weer. De bussen vertrekken  vanaf Terminal Provincial Minasa Yungas.

Overnachten in Rurrenabaque

Voordat we de jungle in gingen verbleven we twee nachten bij Hostal El Lobo. Het Hostal heeft een heerlijk zwembad. Er zijn dorm’s aanwezig maar ook privekamers. Vraag of kamer nummer 5 nog vrij is, vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de jungle.

Rurrenabaque: Hostal El Lobo uitzicht vanuit onze kamer

Rurrenabaque: Hostal El Lobo uitzicht vanuit onze kamer

Bij terugkomst uit de Jungle verbleven we een nachtje in Los Tucanes de Rurre. We moesten even weer op ons budget letten, nadat we nu toch een vliegticket terug geboekt hadden. Los Tucanes de Rurre is een prima basic hotel midden in het centrum met lekkere hangmatten.

Wat te doen in Rurrenabaque?

In het dorpje zelf is eigenlijk niet zo heel veel te doen. Het staat vooral in het teken van chillen en relaxen. Het hele dorp dient eigenlijk als de uitvalbasis voor de tours naar de jungle. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om op avontuur te gaan in de Boliviaanse Amazone. Zo kun je kiezen voor een echte jungle experience in National Park Madidi of kiezen voor de Pampas tour.

Pampas Tour vs Jungle Tour
Pampas Tour

De Pampas tour is de beste optie als je zoveel mogelijk dieren wilt zien. De vegetatie is hier namelijk minder dik als in de jungle en de temperaturen zijn iets lager. Met de Pampas tour zit je voornaamste tijd in een bootje waarbij je de rivier afgaat. Onderweg kom je ontzettend veel dieren tegen, omdat de rivier een voed plaats is voor de dieren. Dieren die je zoal zult zien zijn: Kaaimannen, capibara’s, alligators, piranha’s, schildpadden, roze rivier dolfijnen, apen en veel vogels. Tijdens de tour kun je met roze rivier dolfijnen zwemmen, ga je piranha’s vissen en op zoek naar anaconda’s.  Entree national park bedraagt: 150 sol

Rurrenabaque: Pampas tour

Rurrenabaque: Pampas tour

Jungle Tour

Met de jungle tour ga je dieper de jungle in. Hier is de vegetatie ook een stuk dikker, waardoor je minder de mogelijkheid hebt om dieren te zien. De nadruk van de Jungle Tour ligt op het leren over de biodiversiteit en de planten. Hoewel deze tour minder wildlife vertoont is het waarschijnlijk de meest originele manier om de Boliviaanse jungle te verkennen. Entree National Park bedraagt 200 sol.

Eten in Rurrenabaque

Juliano’s

Dit is echt een pareltje in Rurrenabaque. De Argentijnse steak is echt een aanrader.  Het vlees komt per vrachtwagen helemaal vanuit Argentinië naar Rurrenabaque. Daarnaast staan er nog veel meer lekkere dingen op de kaart, maar wij vonden het toch wel erg bijzonder dat deze steaks helemaal vanuit Argentinië de jungle bereiken. De eigenaar vertelde ons dat er ook regelmatig ‘bestellingen’ zoek raken of helemaal niet aankomen. Als je per bus of taxi komt vanuit La Paz dan kan je dit je ook wel voorstellen. Juliano’s is een mooi restaurant met verassend goed eten!

Argentijnse steak in Rurrenabaque bij Juliano's

Argentijnse steak in Rurrenabaque bij Juliano’s

Luz del Mar

Een lokaal restaurantje in Rurrenabaque, waar veel locals maar ook toeristen komen. De meeste mensen komen hier voor de Menu del Dia. Iedere dag varieert dit menu. Het restaurant zit vooral rond lunch tijd echt bom vol. Leuk om te weten: De eigenaresse maakt in de periode rond Maart, wanneer er veelal Israëliërs in Rurrenabaque zijn op vakantie ook speciaal lokaal Israelisch eten.

Luz del Mar: Menu del Dia

Luz del Mar: Menu del Dia

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *