Santa Cruz Trek door Nationaal park Huascarán

De Santa Cruz Trek is een geweldige 4- daagse trekking in Nationaal park Huascarán. Je zult een enorme diversiteit aan natuur ervaren, van eindeloze zandvlaktes tot gigantische besneeuwde bergtoppen. De Santa Cruz trek staat in de top 25 van de mooiste meerdaagse trekkingen ter wereld van National Geographic. Wij vertellen je graag meer over deze geweldige meerdaagse trekking.

Nationaal park Huascarán

Het Huascarán National Park is voor ons het mooiste natuurgebied in PeruHet park ligt in de Cordillera Blanca, ook wel de witte bergketen genoemd. Overal vind je prachtige witte besneeuwde bergtoppen. De Nevado Huascaran met 6768 meter is de hoogste berg van het park en ook van Peru.

Vind hier goedkope vliegtickets naar Peru.

Santa Cruz Trek in de Cordillera Blanca

Santa Cruz Trek in de Cordillera Blanca

Santa Cruz Trek

Je kunt de Santa Cruz Trek zelfstandig lopen of met een georganiseerde groep. Aangezien wij geen eigen tent en kampeerspullen hadden kozen wij ervoor om de trek georganiseerd te doen. Er is overigens ook een optie om zelf een tent en kampeerspullen te huren in Huaraz. Achteraf waren we blij dat we deze trek georganiseerd liepen. De trek was al aardig pittig en met nog extra spullen was het wel erg afzien geweest. Daarnaast het leren kennen van nieuwe mensen vonden we ook erg leuk. Wij liepen onze 4 daagse trek met Galaxia Expeditions, deze werd ons aangeraden door Norma de eigenaresse van Residencial Norandes, ons verblijf in Huaraz.

Je kunt zelf of georganiseerd de Santa Cruz Trek lopen

Je kunt zelf of georganiseerd de Santa Cruz Trek lopen

Programma Santa Cruz Trek

Dag 1: Vaqueria (3700m) – Paria (3900m)

We vertrokken rond 6:30 vanuit Huaraz en maakten kennis met onze mede-wandelaars. Vervolgens was het nog 4 uur rijden naar Vaqueria. Het is een schitterende autoroute. Je passeert hier ook de Portachuele Pass op het hoogste punt ( 4767m ). Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Cordillera Blanca. In de middag na een goede lunch vertrokken we voor een makkelijke eerste daghike van ongeveer 4 uur naar het eerste kamp: Paria.

Onze eerste nacht kamperen in Paria

Onze eerste nacht kamperen in Paria

Dag 2: Paria (3900m) – Punta Union (4750m ) – Taullipampa (4250m)

We werden wakker gemaakt met een heerlijke warme thee. Deze konden we wel gebruiken, want het was toch wel erg koud ’s nachts in de tent. Bij het opendoen van ons tentje zagen we ijs op het gras liggen, het had dus gevroren! Terwijl we overdag nog in onze korte broek en shirtje liepen. Bizar deze temperatuurverschillen, hou hier dan ook goed rekening mee met kleren pakken! Dag 2 staat bekend als de zwaarste dag van de trekking. Na het ontbijt wandelen we ongeveer 5 uur, voordat we het hoogste punt van de trek bereiken ( Punta Union op 4750 meter). Na een lange pauze dalen we af naar ons volgende kamp Taullipampa. Na ruim 8 uur hiken komen we aardig gesloopt aan bij ons kamp. Gelukkig worden we bij aankomst goed verzorgd met lekkere snacks en kunnen we nog even lekker uitrusten in de zon.

Santa Cruz Trek: Punta Union

Santa Cruz Trek: Punta Union

Dag 3: Taullipampa (4250m) –  Arhuaycocha (4420m) -Llamacoral (3760m)

En weer werden we ’s ochtends om 6:30 gewekt met een heerlijk warme thee. Vandaag hebben we de keuze om nog een extra ‘side trip’ te doen naar Lake Arhuaycocha (4420m). We raden iedereen aan dit ook te doen. Zelf vonden we dit het mooiste van de trek. Mocht je dit uitstapje niet doen, dan is de trek ook makkelijk in 3 dagen te lopen. Mocht je dus in tijdsgebrek zitten dan kun je dit doen, anders zou ik je zeker aanraden om Arhuaycocha mee te pakken! De rest van de dag lopen we door vele verschillende vegetaties, van besneeuwde bergtoppen tot het lopen van in een soort woestijn. Deze dag zijn we ook ongeveer weer 8 uur aan het wandelen tot we bij Llamacoral aankomen voor onze laatste nacht.

Santa Cruz Trek: Lake Arhuaycocha (4420m)

Santa Cruz Trek: Lake Arhuaycocha (4420m)

Santa Cruz Trek dag 3: Nu weer in woestijnachtig landschap

Santa Cruz Trek dag 3: Nu weer in woestijnachtig landschap

Dag 4: Llamacoral (3760m) – Cashapampa (2900m)

Dit was onze laatste dag in het Huascarán National Park. Na het ontbijt daalden we af naar Cashapampa, in totaal daalden we 3 uur af. Tijdens het afdalen zagen we veel verandering in vegetatie, langs de rivier naar Cashapampa. Wat is de omgeving weer prachtig. Na een heerlijke lunch reden we in 3 uur terug naar Huaraz. Wat verlangden wij naar een heerlijke douche!

Santa Cruz trek: Laatste dag langs de Cashapampa rivier

Santa Cruz trek: Laatste dag langs de Cashapampa rivier

Voorbereiding Santa Cruz Trek

Deze trek is goed uit te lopen met een aardige conditie en doorzettingsvermogen. De lucht is wel merkbaar dunner op deze hoogte, waardoor het moeilijker is om te ademen en je sneller kortademig zal zijn. Vooral de Punta Union (4750m) is een zwaar obstakel. Het is wel slim om eerst een aantal dagen te acclimatiseren in Huaraz en een aantal daghikes te doen voordat je aan deze hike begint. Kijk eerst hoe deze hikes je afgaan met betrekking tot de hoogte. Hieronder hebben we ook nog even een checklist gemaakt van wat belangrijk is om mee te nemen.

 • Goede wandelschoenen
 • Zonnebrandcrème
 • Zaklamp
 • Snacks
 • Babydoekjes, je kunt hier niet douche dus makkelijk om je toch even op te frissen
 • Waterdichte jas
 • Handalcohol voor hygiene na uitwerpsels
 • Muggenspray, vergeet dit niet ook op deze hoogte zitten er genoeg muggen!
 • Warme kleding ( ’s nachts koelt het erg af, zorg dat je in laagjes kunt werken, aangezien het overdag weer heel erg warm kan zijn ).
 • Fijne dagrugzak
 • Camera
Santa Cruz trek

Santa Cruz trek

Kosten Santa Cruz Trek:

Een georganiseerde tour kost gemiddeld 120,- per persoon voor een 4 daagse trek (2018). Wij vinden dit een hele schappelijke prijs, hiervoor krijg je kampeerspullen en worden deze gedragen. Je slaapt op de mooiste plekken in de natuur en daarnaast zit het eten er ook bij.

Santa Cruz Trek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *