Hiken in Huaraz: De mooiste daghikes

Huaraz ligt tussen de bergketens Cordillera Blanca en Cordillera Negra in het noord-westen van Peru. Het is geen mooie stad, maar hiervoor kom je ook niet naar Huaraz. Het is namelijk de belangrijkste uitvalsbasis voor trektochten in deze schitterende omgeving. De stad is daarom ook volledig ingesteld op natuurliefhebbers en hikers. In totaal zijn wij 10 dagen verbleven rond Huaraz. De natuur is hier werkelijk waar schitterend. Hier vind je meer informatie over welke prachtige hikes je allemaal kunt doen rond Huaraz en de Cordillera Blanca. Wij bezochten Huaraz tijdens onze  Route Peru in 4-5 weken.

Acclimatiseren in Huaraz

Huaraz ligt op 3052 meter. Kom je van Lima of een andere gebied dat vrij laag ligt. Dan raden we aan om eerst twee dagen te acclimatiseren in Huaraz, voordat je een meerdaagse trektocht gaat doen. Huaraz ligt namelijk op 3052meter. Hoogte doet namelijk iets raars met je lichaam. Schrik niet als je de volgende dag bij aankomst wakker word met hoofdpijn of een droge mond, dit hoort erbij. Maar het is wel erg belangrijk je lichaam eerst te laten wennen aan de hoogte.

Tip: Drink veel water en Coca thee, dit helpt tegen de verschijnselen van hoogteziekte 

Mooiste Daghikes rond Huaraz

Wilcacocha Hike |

Deze hike brengt je naar het lake van Wilcacocha. Het lake zelf is niet zo bijzonder, maar vanaf hier heb je wel een heel mooi uitzicht over Huaraz. Deze hike is ideaal om te acclimatiseren. Je loopt van 3100 meter tot een hoogte van 3700 meter. Bij de markt in Huaraz kun je een collectivo nemen richting het startpunt van de Wilcacocha hike ( 1 sol ).

Duur: 3-4 uur
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Maximale hoogte: 3750 meter

Hiken in Huaraz: Wilccocha lake

Hiken in Huaraz: Wilccocha lake

Pastoruri Glacier

Om hier te komen moet je een tour boeken. Kosten hiervan zijn 30 sols, exclusief 30 sol entree van het Nationaal park Huascarán. Je wordt met de bus naar het beginpunt van het wandelpad naar gletsjers gebracht. Vanaf hier is het ongeveer nog een kleine 45 minuten lopen omhoog tot je daadwerkelijk bij de gletsjers bent. Ondanks dat het maar een klein stukje lopen is voel je hier echt heel goed te hoogte. Het is niet aan te raden om de gletsjers direct bij aankomst in Huaraz te bezoeken. Tijdens de bustocht stop je ook langs verschillende plekken onderweg. Zo maakte wij ook voor het eerst kennis met de Puya Raymondi. Dit is een hele bijzondere palmboom die alleen op hogere plaatsen van Peru en Bolivia groeit.

Vanwege de opwarming van de aarde worden de gletsjers steeds smaller en smelten er stukken. Verwacht wordt dat over 10 jaar de gletsjer totaal is verdwenen. Mocht je het kleine stuk omhoog niet willen lopen, er zijn ook paarden aanwezig die je omhoog willen brengen.

Duur: Hele dag, waarvan een korte wandeling +/- 1-2 uur
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Maximale hoogte: 5000 meter

Pastoruri Glacier

Pastoruri Glacier

Laguna Churup

Laguna Churup is ook een goede hike om te acclimatiseren voor een meerdaagse trektocht. Laguna Churup is een erg populaire trek en ligt ook weer dichtbij Huaraz. Het is ongeveer een uur rijden naar Pitec, het begin van de hike naar Laguna Churup. De laatste 100 meter naar het meer is een steile rotswand. Je kunt je hier aan kabels vasthouden.

Duur: Hele dag
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld – Moeilijk
Maximale hoogte: 3850 m – 4450 m

Laguna 69

Laguna 69 is misschien wel de populairste daghike rond Huaraz. Zelf hebben wij deze niet gedaan moet ik erbij zeggen, mede omdat wij de Santa Cruz trekking hebben gelopen. Deze is in hetzelfde gebied, Nationaal park Huascarán. Hier hebben wij ook een side trip genomen naar lake Arhuaycocha. Het lake heeft dezelfde magische kleur als Laguna 69. Daarnaast is de santa cruz trek een stuk minder toeristisch als Laguna 69, vandaar dat wij gekozen hebben om niet ook nog naar Laguna 69 te gaan. Maar mocht je geen tijd hebben voor de Santa Cruz trekking, dan is Laguna 69 wel een perfect alternatief. Je kunt met openbaar vervoer richting Laguna 69, maar kunt ook een tour boeken. De tours zijn niet duur in Huaraz, dus voor het gemak zou ik aanraden om een tour te boeken. Met het openbaar moet je verschillende keren overstappen en het schijnt niet altijd even makkelijk te zijn wat we gehoord hebben van andere. De busrit naar Laguna 69 is erg spectaculair met waanzinnige uitzichten! Laguna 69 ligt op 2,5 tot 3 uur van Huaraz.

Duur: Hele dag
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld – Moeilijk
Maximale hoogte: 4600m

Hike Huaraz: Lake Arhuaycocha

Hike Huaraz: Lake Arhuaycocha

Santa Cruz Trekking

Een geweldige 4- daagse hike door Nationaal park Huascarán. De trek staat niet voor niets in de top 25 van de mooiste meerdaagse trekkingen ter wereld van National Geographic. Benieuwd naar wat je allemaal te wachten staat tijdens deze trek. Lees dan ons artikel over de Santa Cruz Trekking.

Hike Huaraz: Santa Cruz trekking

Hike Huaraz: Santa Cruz trekking

Verblijven in Huaraz

Wij verblijven bij Residencial Norandes. Het ligt iets van het centrum af, 5-10 minuten op loopafstand. Maar het is een heel fijn en schoon verblijf. Norma, de eigenaresse komt je ook gratis ophalen bij aankomst op de busterminal. Daarnaast helpt ze je met alles. Zo heeft ze onze Santa Cruz trekking geregeld bij Galaxia Expeditions, welke heel goed georganiseerd was. Ook bij andere tours helpt ze je maar al te graag. Voor nog geen $12 dollar heb je een prive kamer met een heerlijke warm water douche.

Eten in Huaraz

Dan raden wij toch echt wel Krishna Bhog aan. Dit is een indiaans restaurant. Voor 20 sol kun je onbeperkt Indiaans eten, afhankelijk wat hij die dag maakt. Dit bestaat altijd uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een eigen gemaakt drankje. Wij hebben hier meerdere malen heerlijk gegeten.

Daarnaast zijn er ook heel veel chinese ( CHIFA restaurants ) waar je voor een prikkie heerlijk kunt eten.

Kleren kopen in Huaraz

Ondanks dat Huaraz de uitvalsbasis is voor trektochten en daghikes, valt het tegen met het kopen van kwalitatief goede kleding. Er wordt veel nep north face aangeboden en het decathlon merk Quechua wordt hier voor 3 dubbele prijs aangeboden als in Nederland. Let hier op! Verder is Huaraz spot goedkoop, maar niet voor het vinden van trekkingskleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *