Reisgids voor de Perito Moreno gletsjer!

De Perito Moreno gletsjer zijn werkelijk waar een schitterend natuurverschijnsel. De gletsjers liggen in Los Glaciares National Park. Bijna de helft van dit park is bedekt met ijs. Dit park ligt in het zuiden van het Argentijnse deel van Patagonië. De oppervlakte van de Perito Moreno gletsjer is zelfs groter als die van de stad Buenos Aires. Daarnaast is het de op 3 na grootste ijsveld van de wereld, na Antartica en Groenland. Een echte MUST-SEE als je in Patagonië bent. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor jou bezoek aan dit natuur fenomeen, Perito Moreno gletsjer. Het was een absoluut een hoogtepunt tijdens onze rondreis door Zuid-Amerika! 

Reisgids voor de Perito Moreno gletsjer

Algemene informatie over de Perito Moreno gletsjer

De gletsjer is genoemd naar de Argentijnse ontdekkingsreiziger Francisco Moreno. De totale oppervlakte van de Perito Moreno gletsjer is 254 kilometer met een lengte van 30 kilometer. De gemiddelde hoogte van de ijsmuren boven het water zijn 55 meter en onder het water zelfs 120 meter. Elke dag verschuift de Petit Moreno gletsjer tussen de één á twee meter, met regelmaat breken er dan ook spectaculaire stukken ijs af. Dit zorgt voor ontzettend veel lawaai, maar het geluid is super indrukwekkend. Bijzonder is dat de Petit Moreno gletsjer de enige gletsjer ter wereld is die maar niet kleiner wordt. Het ijs dat in de zomer afbreekt, groeit in de winter weer aan. Met de klimaatveranderingen zijn er nauwelijks nog gletsjers die niet kleiner worden.

Petito Moreno gletsjer

Petito Moreno gletsjer

Hoe kom je er?

Er zijn vier manieren om bij de Perito Moreno gletsjer te komen, namelijk met een eigen auto, bus, taxi of middels hitch-hiking. Mocht je Patagonië ontdekken met eigen auto dan spreekt dit natuurlijk voor zich. Het loont niet om voor een dag een auto te huren. Daarnaast is er de optie om met de bus te gaan. De bussen vertrekken vanaf de Terminal in El Calafate. De prijs van de bus is 800 ARS voor heen – en terug. Er zijn meerdere aanbieders voor deze busrit, alleen vertrekken ze allemaal ’s ochtends of ’s middags. Mocht je in de ochtend gaan vertrekken de bussen tussen 7:30 en 8:30 en keren rond 16:00 terug. Ga je in de middag, vertrekken ze om 13:00 of 13:30 en gaan ze terug tussen 18:30 en 19:30, afhankelijk van de busmaatschappij. Het nadeel van de bus is dat je tijdsgeboden bent, je kunt niet beslissen om een bus eerder of later terug te pakken.

Een andere optie is met de taxi, dit loont zich vooral als je met meerdere reizigers bent. De totaalprijs is rond de 2500 ARS voor heen – en terug, maar deze kosten zou je kunnen delen. De taxi chauffeur wacht dan maximaal 3 uur op je bij de Perito Moreno gletsjer. Voordeel hiervan is dat je minder tijdsgebonden bent!

De laatste en goedkoopste manier is hitch-hiking. In principe is het een lange weg van El Calafate naar de Perito Moreno gletsjer, dus hier kun je goed langs de weg gaan staan. Je moet alleen wel geluk hebben dat iemand je wilt meenemen en je hebt geen idee hoe laat je er aan zult komen. Voordeel wel het is gratis!

Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno gletsjer

Verschillende manieren om de Perito Moreno gletsjer te bezichtigen

Er zijn verschillende opties om deze gletsjer te bezichtigen, namelijk vanaf de loopbrug, met de boot, kajakken of middels een trekking op de gletsjer! Ongeacht voor welke optie je gaat, je moet altijd 600 ARS betalen voor de entree van het park.

De loopbrug

Voor de gletsjer zijn verschillende loopbruggen en routes aangelegd om de gletsjer van verschillende kanten te aanschouwen. De loopbrug bestaat vooral uit traptreden, ben je niet in staat om te kunnen traplopen dan kun je eigenlijk alleen naar de ‘Primary Balkony’. Tot hier toe is een pad aangelegd die toegankelijk is met een rolstoel en hier zijn dus geen traptreden.

Loopbrug Perito Moreno gletsjer

Loopbrug Perito Moreno gletsjer

Boottocht

Er worden verschillende boottochten aangeboden, prijzen verschillen van 15 tot 50 euro per persoon. Hou er rekening mee dat ook de boten een grote afstand moeten houden tot de gletsjer, omdat er regelmatig stukken afbreken van de gletsjer. Boottocht duurt 1 tot 1,5 uur. Boottochten kun je ter plekke nog boeken.

Kajakken

Met de kajak zul je de Perito Moreno gletsjer vanaf zee-niveau aanschouwen! Helaas moet je hier wel diep voor in je buidel tasten, de kosten liggen rond de 180 euro per persoon. Hier zit overigens wel het vervoer vanuit El Calafate bij.

Trekking op de gletsjer:

Behalve het bezichtigen er omheen, is het ook mogelijk om op de Perito Moreno gletsjer te wandelen. Het is mogelijk om hier twee soorten trekkingen te doen van augustus tot mei onder begeleiding van een gids. Voor deze wandeling krijg je crampons onder je voeten gebonden en verken je de bovenkant van de gletsjer. De organisatie die deze trekkingen aanbied is Hielo & Adventure. Tijdens de mini trekking loop je in totaal 1,5 uur over de gletsjers, de prijs hiervan is 3600 ARS, ongeveer 90 euro. Met de Big Ice trekking is dit rond de 3 uur, de prijs hiervan is 6900 ARS, ongeveer 160 euro. De prijzen zijn exclusief vervoer.

Perito Moreno Gletsjer trekking

Perito Moreno Gletsjer trekking

Beste reistijd

De beste reistijd om de Perito Moreno gletsjer te bezoeken is van september tot april. Dit komt omdat het hier dan lente/zomer is. Kijk voor je bezoek ook naar de weervoorspellingen. Met zonnetje is deze gletsjer nog veel indrukwekkender, omdat het ijs dan nog meer ‘blauw’ kleurt!

Het mooiste vonden wij toch wel dat er een enorm ijsschot afbrak net voor onze neus. Je ziet het ijsschot in het water vallen en het indrukwekkende geluid komt een paar seconde later. We waren iets te laat met het maken van een foto, maar als je goed kijkt zie je het na effect nog op onze foto. Helaas is de foto achter het raam genomen, maar vergelijk hem eens met de foto hierboven wat voor enorm ijsschot er is afgebroken.

Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno gletsjer

Must See deze gletsjer!!

Must See deze gletsjer!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *