Isla Isabela: Budget op de Galapagos eilanden

Isla Isabela is het grootste eiland van de Galapagos eilanden. De Galapagos eilanden; het levende bewijs van Darwin’s evolutietheorie. Een paradijs met dieren die nergens anders op onze wereld voorkomen. In totaal zijn wij twee hele dagen op Isla Isabela verbleven. Zelf zijn wij backpackers, dus hebben we zoveel mogelijk gratis / budget gedaan en zelf georganiseerd, met uitzondering de Los Tuneles snorkel tour. Benieuwd naar onze budget tips en hoe zoveel mogelijk te zien/doen en hierbij denkend aan het budget op de Galapagos eilanden. Tijdens onze route Ecuador in 3 weken bezochten wij de Galapagos eilanden.

Bereikbaarheid:

Het eiland Isla Isabela is niet direct bereikbaar, vanaf het vaste land vanuit Ecuador. Op de eilanden Santa Cruz en San Cristobal kun je wel direct vliegen. De enige mogelijkheid om bij Isla Isabela te komen is per boot, vanaf Santa Cruz. In de haven van Santa cruz (Puerto Ayora) neem je de boot richting Isla Isabela. De boten vertrekken 2x per dag, tussen 6 en 7 in de ochtend en 2 en 3 in de middag. De prijs per enkeltje is 30 $,- .

Bij aankomst in de haven van Isla Isabel is het 10-15 minuten lopen naar het plaatsje Puerto Villamil ( het centrum ). Hier zul je ook de meeste accommodaties vinden.

Tip: Koop gelijk een retour ticket voor 50 $,- . Je kunt een open retour ticket boeken. De dag voordat je de boot terug wilt nemen kun je de bootmaatschappij een whatsapp sturen met de tijd dat je wilt vertrekken. 

Gratis & Budget Doen op Isla Isabel:

Snorkelen en zwem met zeeleeuwen bij Concha de Perla

Concha de Perla is een gratis snorkel punt. Het beste is om ’s ochtends heel vroeg te gaan of ’s middag aan het eind van de middag. Dit heeft ook weer te maken met de waterstand en de helderheid van het water. Concha de Perla ligt net langs de haven. Ook vind je hier veel zeeleeuwen. Met een beetje geluk, zwemmen ze met je mee in de baai. Echt een aanrader!

Concha Perla

Concha Perla

Iguana Crossing

Direct naast het hotel: Iguana Crossing Boutique hotel, wat overigens een schitterend maar prijzig hotel is. Vind je het punt Iguana Crossing. Dit punt is niet altijd te vinden op google maps, vandaar ook deze uitleg. Dit is de plaats waar vele Iguana’s lekker in de zon liggen te chillen of de weg blokkeren. Vanaf hier kun je ook een mooie route lopen over de vlonders naar het schildpadden breeding center. In totaal duurt deze route ongeveer een half uurtje. Onderweg zul je ook Flamingo’s tegen komen.

Iguana Crossing

Iguana Crossing

Reuze Schildpadden Breeding center

Erg leuk om te zien ook. Hierboven hebben we al vertelt hoe je hier kunt komen.  Je vind hier schildpadden in allerlei soorten en maten.

Laguna Villamil

Dit is een meer waar de flamingo’s regelmatig samen komen. Zelf konden wij de flamingo’s beter spotten onderweg richting het breedingcenter. Misschien hadden we pech, maar op het moment dat wij Laguna Villamil bezochten waren er maar twee flamingo’s te zien op afstand. Maar geheid dat je onderweg en / of bij Laguna Villamil flamingo’s zult zien.

Isla Isabela: Flamingo's

Isla Isabela: Flamingo’s

Los Tuneles snorkeltour:

Van de hele trip op de Galapagos eilanden was dit onze enige betaalde tour. Ondanks dat de prijs voor deze tour aan de prijzige kant is, $100 tot $120,-, vinden wij dit een absolute must-go! Het landschap waar je gaat snorkelen is erg bijzonder. Tijdens de Los Tuneles tour zagen wij enorme reuze schildpadden, black & white tip reef haaien, verschillende manta-ray’s, zeepaardjes, barracudas en nog veel meer soorten vissen. Onze tour boekten we bij Pahoehoe. We vonden het een goede organisatie. Ook kregen we na afloop erg mooie foto’s toegestuurd die gemaakt werden tijdens onze snorkel trip met een GoPro.

Tip: Doe de vroegste ochtendtour. Het water staat dan nog lager en is helderder, waardoor je een beter zicht hebt onder water. 

Snorkeltrip: Los Tuneles Black Reef Shark

Snorkeltrip: Los Tuneles Black Reef Shark

Snorkeltrip Los Tuneles: Reuze schildpad

Snorkeltrip Los Tuneles: Reuze schildpad

Los Tuneles snorkeltour

Los Tuneles snorkeltour

Waar budget verblijven op Isla Isabel?

De prijzen voor het overnachten, liggen op Isla Isabel hoger als op de andere eilanden. Ook het eten is duurder vergeleken met de andere eilanden. Daarnaast schijnen de accommodaties hier sneller vol te zijn als op de andere eilanden. In Santa Cruz en op San Cristobal zijn wij ter plekke op zoek gegaan naar een accommodaties. Maar op Isla Isabel hadden wij onze accommodatie toch maar alvast vastgelegd. Aangezien de budget-accommodaties hier erg beperkt zijn. We verbleven bij Hostal Punta Arena voor 30 €  per nacht. In Hostal Punta Arena mag je onbeperkt bananen eten en hebben ze een speciale tap voor gratis drinkwater. Dit was erg handig en scheelde ook weer in de kosten voor water.  Ook is er een goede keuken aanwezig, mocht je eventueel zelf willen koken.

Waar budget eten op Isla Isabel?

In de hoofdstraat van Puerto Villamil vind je verschillende restaurantjes naast elkaar. Al deze restaurants bieden ook een dagmenu aan voor 7 of 8 $. Dit is vaak soep, rijst met vis of kip en een salade met een jugo. We hebben twee avonden hier gegeten, dikke prima. Het is goedkoper dan zelf koken op de eilanden, tenzij je zelf eten meegenomen hebt om te koken vanuit Ecuador zelf. De supermarkten zijn namelijk ook erg duur op Isla Isabel.

Extra Budget Tips:

  • Zorg voor voldoende zonnebrand op de Galapagos, ter plekke is erg duur om te kopen
  • Vanaf Ecuador mag je eten meenemen de Galapagos op, wij namen voor 4 dagen al lunch mee. Ontbijt en avondeten deden we wel.
  • Neem al een snorkelset mee naar de Galapagos eilanden, scheelt iedere dag 5$ om deze te huren
  • Neem voldoende cash mee naar Isla Isabel. Er is geen pinautomaat op dit eiland, dit is het enigste eiland nog zonder pinautomaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *