Lost City Trek: 4 dagen Hike naar Ciudad Perdida

Een van onze hoogtepunten door onze reis door Colombia was de 4-daagse trek naar de Lost City  (Ciudad Perida). Het is relatief een vrij prijzige excursie (280,-), maar was ons betreft iedere euro waard. Voor 4 dagen ben je ver van de bewoonde wereld, diep in de jungle. Je komt onderweg bijzondere diersoorten, de gaafste natural pools en lokale stammen (Taironategen die nog steeds ver van de bewoonde wereld, als nomaden, in de jungle leven. Het doel is het bereiken van de Ciudad Perida, de verloren stad die lang geleden werd bewoond en zo’n 20 jaar geleden ontdekt is. Wij hebben de Lost City Trek via Magic Tour gedaan en zijn hier super enthousiast over. De prijzen zijn bij elke touroperator van de lost city trek hetzelfde. Er zijn centrale prijs afspraken gemaakt, dus er valt niet te onderhandelen. 

Onderschat de trek niet!

Ben je enthousiast? Mooi! Je gaat zeker geen spijt krijgen namelijk! Hou er wel even rekening mee dat deze trek dwars door een tropisch regenwoud gaat. Dit betekent dat het enorm vochtig en warm is wat betekent dat je jezelf kapot (figuurlijk ) zult zweten. Goed nieuws, dit gaat wennen en je zult het al snel accepteren. De trek zelf is niet extreem zwaar, het is vooral de trek in combinatie met de warmte en vochtigheid die het zwaar maken. Ben je redelijk fit en misschien nog wel belangrijker ben je mentaal sterk genoeg om door te zetten dan komt het wel goed.

Checklist

Hieronder onze lijst met must-haves tijdens de lost city trek:

 • 5 paar droge sokken (1 reserve)
 • Afritsbroek is ideaal, de korte variant voor dag 1,2 en 4 en voor de dag naar de lost city de lange variant tegen de muggen.
 • Waterschoenen/sandalen voor het oversteken van de rivier en het zwemmen. Zonder kan ook, doet wel pijn 🙂
 • 2 waterdichte zakken. 1 voor de droge kleding, 1 voor de vieze/natte.
 • Droge kleding met lange mouwen/broek voor ’s avonds na het douchen tegen de muggen.
 • Goede hike/trek schoenen. Het kan op hardloopschoenen maar als het heeft geregend is het enorm glad, grip is dus belangrijk!
 • 4 sneldrogende/dry-fit shirts voor tijdens de trek.
 • (Veel) Nopikex, het barst van de muggen dus je kunt niet genoeg muggenspray hebben.
 • Zonnebrand (minimaal factor 50)
 • Zwembroek
 • Slippers voor ’s avonds
 • Zaklamp (of telefoon met zaklamp functie)
De route: Lost City trek vanuit Machete Pelao

De route: Lost City trek vanuit Machete Pelao

Dag 1: Vertrek vanuit Santa Marta

Om 10 uur ’s ochtends vertrek je vanuit Santa Marta richting de start van de trek. Dit is een rit van ongeveer 2 uur (1 uur over de weg, 1 uur over onverharde weg de Sierra Nevada in) in een 4×4 jeep. Onderweg kun je je groep al leren kennen, je zult het immers met ze moeten doen voor de komende 4 dagen 🙂 Rond 1 uur kom je aan om gezamenlijk te lunchen waarna je rond 2 uur zult vertrekken. Dag 1 bestaat uit ongeveer 3,5 uur lang flink klimmen vol in de zon. Je arriveert bij kamp 1 in de jungle waar je de eerste nacht zult slapen na een heerlijke maaltijd. Onze groep ging rond 8 uur slapen, je leeft vooral met de zon mee.

Lost City Trek

Panorama van de rivier tijdens dag 2

Dag 2: Van kamp 1 naar kamp 3

Rond half 6 start je met ontbijten en om 6 start je. Dag 2 was wat ons betreft fysiek het zwaarste. Deze dag zul je ongeveer 7 uur lopen,  ’s ochtends start je met een flinke klim van zo’n 60 minuten en krijg je er nog een na de pauze. Op de helft heb je een lunch in kamp 2 (waar je na dag 3 ook zult slapen), hier heb je de mogelijkheid hebt om even heerlijk te zwemmen in de rivier. Onze tip is om het vooral tijdens het klimmen rustig aan te doen en niets te overhaasten, je komt er vanzelf!

Tip! Kleine stappen in een constant tempo maken het klimmen een stuk minder zwaar

Lost City Trek

Het dorp van de lokale Kogi People, een van de 4 lokale stammen

Shirt was op dag 2 uit te wringen

Lost City Trek: Rivier doorkruisen

Lost City Trek: Rivier doorkruisen

Dag 3: Laatste klim voor Ciudad Perdida

Dag 3 staat volledig in het teken van de weg naar de verloren stad: Ciudad Perdida. Net als dag 2 sta je vroeg op om gezamenlijk te ontbijten om vervolgens de rivier over te steken en te beginnen aan de 1200 treden naar de voet van de verloren stad. Dit klinkt makkelijk, maar het is enorm zwaar! Dit komt omdat de treden erg smal zijn en je constant moet opletten. Wanneer je uiteindelijk Ciudad Perdida bereikt voelt dit enorm bijzonder. Brian vond het zelfs aanvoelen als een magische plek, heel bijzonder.

De guides vertellen ontzettend veel over deze bijzonder plek en hier willen we dan ook niet te veel over vertellen, ga het vooral zelf ervaren! Een van de bijzondere dingen is dat ze de Sierra Nevada in kaart hebben gebracht in een steen met alle routes, erg knap. Je spendeert zo’n 3 uur in de verloren stad en dat heb je echt wel nodig, wat is dit groot en er wordt geschat dat 20% pas is ontdekt, wat moet dit een grandioze stad geweest zijn.

Lost City Trek: Rivier doorkruisen

Laatste keer rivier oversteken

De treden naar de lost city

The Lost City: Ciudad Perdida

The Lost City: Ciudad Perdida

Na veel zweet hebben we het gered!

Na het bezoek hike je in 3 uur terug na het kamp waar je op dag 2 hebt geluncht. Wederom een prima kamp en een heerlijke rivier om even in af te koelen. ’s Avonds kwam er bij ons een shaman van de Kogi tribe wat vertellen over de cultuur van deze indianen. Heel erg bijzonder en hij gaf aan dat je alle negatieve energie in  Ciudad Perdida verliest en met positieve energie terug komt, zal dat het magische gevoel geweest zijn? 🙂

Dag 4: Terug naar de bewoonde wereld

Dag 4 staat in het teken van het terugkeren naar de bewoonde wereld. Wij zijn extra vroeg (5 uur vertrokken) om 10 uur terug te zijn bij de plek waar alles begon om de finale van het WK te kunnen kijken. Dit betekende constant in een hoog tempo lopen zonder te pauzeren. We kwamen half 11 aan maar normaal gesproken kom je rond 1-2 uur aan bij een redelijk tempo. Je krijgt een laatste lunch, waarna je opnieuw in de 4×4’s terugkeert naar Santa Marta (of Palomino als je wil).

Wanneer je 4 dagen in de jungle hebt geleefd is het best wel een shock om weer in de chaotische stad rond te lopen. Je hebt dan ook even nodig te acclimatiseren. Achteraf vonden wij het een geweldige, waarvan wij vinden dat dit een must-do is tijdens je trip door Colombia. Het is de combinatie van 4 dagen in de jungle, het leren kennen van de lokale tribes die nog net zo leven als 2000 jaar geleden en het bereiken van de verloren stad: Ciudad Perdida die het zo bijzonder maken.

Met speciale dank aan Alex, Rodrico en Wilson. De leuke guides van Magic Tour, Lost City Trek.

Doorreizen na de Lost City Trek:

Er zijn verschillende opties natuurlijk, maar twee van onze favoriete bestemmingen zijn toch wel:

Nog wat leuke foto’s:

Sandra met Kogi kinderen

Kogi indiaan aan het werk

Onze trekkingsgroep met de guides op dag 1!

 

4 Comments

 1. Peter jeukens Reageer

  Mooie foto’s en wat een goed reisverslag
  Geweldig geniet er samen van groet Peter en Florence Thomas en stijn

 2. Iris Ketting Reageer

  Handige post! Jullie waren dus enthousiast over Magic tours?
  Is het ook mogelijk om vanuit Palamino te starten? Ik heb ergens gelezen dat je hier langs rijd onderweg en dat je opgepikt zou kunnen worden?

  1. Sandra Reageer

   Hoi Iris!
   Dankje! Wij waren zeker heel enthousiast over Magic Tours, alles was goed geregeld en verzorgd. Ik weet wel dat het mogelijk was om na afloop je af te zetten in Palomino. Ik zou voor het zekere even direct contact opnemen met ze.

  2. Brian Post author Reageer

   Je rijd niet langs Palomino, de start van de trek ligt tussen Santa Marta en Palomino dus ik zou het idd even navragen bij de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *