Quilotoa Loop: Hike zelf de Quilotoa Loop

De Quilotoa loop is een schitterende meerdaagse hike door het Andesgebergte van Ecuador. Er zijn verschillende manieren om de Quilotoa loop te doen. Het leuke van deze hike, je hebt helemaal geen gids nodig en kunt hem op eigen houtje lopen! Je wandelt van dorpje naar dorpje, waar je heerlijk kunt overnachten en eten. Maar het mooiste van deze meerdaagse hike is toch wel de natuur. Hieronder zullen we jullie vertellen welke routes en opties er allemaal mogelijk zijn. Tijdens onze route Ecuador in 3 weken bezochten wij de Quilotoa Loop. 

De route

Het mooiste is om de route van noord naar zuid te lopen. Dit betekent dat je eindigt bij het hoogtepunt: de Quilotoa Krater en de Quilotoa Laguna. Tijdens de route van noord naar zuid, loop je vooral bergopwaarts. De route bestaat veelal uit klimmen naar boven toe. Hou je meer van afdalen ? Dan kan je overwegen om de route andersom te doen, al raden wij hem niet aan. De volgorde van de dorpjes is als volgt: Sigchos, Isinlivi, Chugchilán en Quilotoa. Het fijne van de Quilotoa loop is dat je zelf kunt beslissen hoeveel dagen je wilt hiken. Wij besloten om voor 3 dagen en 2 nachten te gaan. Mocht je maar één dag de tijd hebben. Het is ook mogelijk om vanaf Latacunga de bus te pakken naar Quilotoa. Vanaf hier ben je zo bij de Quilotoa krater en Laguna, maar dan mis je wel de schitterende omgeving tijdens de hike.

Hoogtepunt Quilotoa Loop

Hoogtepunt Quilotoa Loop, de Quilotoa Krater/Laguna

Startpunt Dag 1:

We hebben dag 1 van Sigchos naar Isinlivi met de bus gedaan. Van vele andere hoorden we dat de tocht van Sigchos naar Isinlivi vooral over de weg gaat en lang niet zo spectaculair is als de rest van de dagen. Aangezien we die dag ervoor van de Cotopaxi afkwamen, vonden we het wel lekker om even bij te komen. Mocht je hem wel willen lopen, de tocht van Sigchos naar Isinlivi duurt ongeveer 3,5 uur. Om 12:15 namen we de bus in Latacunga naar Isinlivi voor ongeveer $3,-. Dit is werkelijk waar een adembenemende bus route. Al zaten wij af en toe wel met zweet handjes in de bus, de bus rijdt langs flinke afgronden.

Tips Quilotoa Loop

Van te voren hadden we onze overnachting in Isinlivi: Hotel Llullu Llama Mountain Lodge al vastgelegd. Vele bevolen ons deze ook aan. We kunnen je nu zeggen, het was geweldig! Ben je van plan de Quilotoa loop te lopen, twijfel niet en boek deze dan direct! Bij de prijs van de overnachting zit ook ontbijt en avondeten.  ’s Ochtends en ’s Avonds eet je met zen alle, erg gezellig. ’s Avonds kregen we een lekkere drie gangen menu: quinoa soep, lasagne met salade en een lekker taartje als dessert. Ook kun je voor $6,50,- een lunch pakketje bestellen voor de volgende dag. Hier zitten ook voldoende snacks bij om de volgende dag door te komen.

Laat je grote backpack achter in Latacunga of elders, neem alleen een kleine rugzak mee. Dit scheelt heel veel sjouwen onderweg. Neem ook voldoende zonnebrand mee, je verband snel op hoogte. Ook kan het weer erg wisselvallig zijn in de bergen. Dus vergeet een wind/regenjack niet! 
Neem 2x 1L fles water mee per persoon, bij de ho(s)tels onderweg kun je deze reefillen.

 

Hotel Llullu Llama Mountain Lodge

Uitzicht met koffie bij Llullu Llama Mountain Lodge

Dag 2: Isinlivi naar Chugchilán (Quilotoa Loop)

Op dag 2 liepen we van Isinlivi naar Chugchilán. De hike duurt in totaal 12,5 km. Gemiddeld ben je hier ongeveer 4 tot 6 uur zoet mee. Voor vertrek kun je een papieren route meekrijgen vanuit het ho(s)tel. Tip: Download ook maps.me en download de offline kaart van dit gebied. Maps.me geeft heel duidelijk aan hoe je de route moet lopen. Er staan ook gewoon bordjes (geel met rood) die je kunt volgen. Vooral deze 2e dag kan het eigenlijk niet misgaan met het volgen van de bordjes. Maar voor het geval dat… en zeker de 3e dag is maps.me ideaal. Aangezien daar de route minder duidelijk aangegeven wordt met borden.

In totaal overbrug je deze dag 1000 hoogtemeter, waarvan ongeveer 350m dalen en 650m stijgen. In Chugchilán bevind je je op 3200meter hoogte. De route is waanzinnig mooi, met de foto’s zullen we jullie al een kleine impressie geven.

Dag 2: Isinlivi naar Chugchilán

Dag 2: Isinlivi naar Chugchilán

In het dorpje Chugchilán verbleven we in Hostal El Vaquero. Ook hier is de overnachting inclusief ontbijt en avondeten. Het hostal was ook weer prima, al was Hotel Llullu Llama Mountain Lodge niet te overtreffen.

Dag 3: Chugchilán naar Quilotoa (Quilotoa Loop)

De laatste dag is de pittigste dag, maar ook de meest mooie. Het is het afzien meer dan waard! Ook hier kun je weer een papieren route meekrijgen. Voor het eerste stuk tot de Quilotoa krater, zijn namelijk 2 verschillende routes. Je kunt de gevaarlijkere, avontuurlijke route kiezen of de normale. Wij kozen voor de normale, aangezien de andere nogal flink wat gevaarlijke afgronden had volgens de hostel eigenaar. De verschillende routes worden ook op de borden aangegeven.

In totaal is deze hike ook 12.5KM. Je overbrugt deze laatste dag heel veel hoogtemeters, maar liefst 1300meter! Na ongeveer 9KM bereik je de Quilotoa krater. Na het bereiken van de Quilotoa krater ben je er alleen nog niet 😉 Vervolgens moet je nog 3KM naar het dorpje Quilotoa lopen. Let op: dit laatste stuk is heel slecht aangegeven, wij zijn hier namelijk ook verkeerd gelopen. Dit is geen pretje aangezien je al behoorlijk geklommen hebt en je al aardig uitgeput bent. Voor dit stuk raden we je echt aan maps.me te gebruiken! Tip: Neem een jas of vest mee voor boven op de krater, het waait hier ontiegelijk!  

Uitzicht op Quilotoa Laguna ( Quilotoa Loop )

Uitzicht op Quilotoa Laguna ( Quilotoa Loop )

Quilotoa Loop: Je komt heel veel dieren tegen onderweg :)

Quilotoa Loop: Je komt heel veel dieren tegen onderweg 🙂

Statistieken: Dag 3: Chugchilán naar Quilotoa

Statistieken: Dag 3: Chugchilán naar Quilotoa

Aankomst in Quilotoa

Vanaf Quilotoa namen we de bus weer terug richting Latacunga. Vanaf Quilotoa is dit ongeveer 2 uur met de bus. Je zou er ook voor kunnen kiezen om nog een nachtje in Quilotoa te verblijven.

De volgende dag zou je namelijk ook helemaal rond de krater kunnen lopen (+/-4 uur durende hike). En wist je dat je zelfs ook kunt kayakken in de Quilotoa Laguna?  Dus mocht je dit leuk vinden!

Genoeg opties nog om je bezoek rond de Quilotoa Loop nog verder uit te breiden. Wij vonden het na 3 dagen en 2 nachten wel genoeg geweest 🙂

 

 

 

 

5 Comments

 1. Daniela Reageer

  Hallo,
  Wij gaan naar Ecuador en willen ook graag de Quilotoa loop lopen. Hebben jullie vanuit Quilotoa de bus terug genomen naar Latacunga, na de hike vanuit Chugchilan? Hoelaat gaat de laatste bus vanuit Quilotoa naar Latacunga en red je dat makkelijk op een dag?

  Groetjes
  Daniela

  1. Sandra Post author Reageer

   Hoi Daniela!

   Wij hebben inderdaad vanuit Quilotoa de bus terug genomen naar Latacunga ( na de hike vanuit Chugchilan inderdaad ). Ik durf niet te zeggen hoe laat de laatste bus gaat, maar ik meen dat deze om het uur ging. Daarnaast staan er ook veel ’taxi’s’ die je graag terug willen brengen!

 2. Anouk van der Wal Reageer

  Goedemiddag,

  Ik zou ook graag willen weten hoe laat de laatste bus vanuit Quilotoa naar Latacunga gaat?
  Ik hoor het graag.

  Anouk van der Wal

  1. Sandra Post author Reageer

   Hoi Anouk!
   Helaas durf ik dit niet meer te zeggen. Volgens mij namen wij de bus rond 3 uur.. We hadden in ieder geval tijd zat, hebben na de hike ook nog uitgebreid geluncht in Quilotoa.
   Er staan ook genoeg ’taxi’s’ mocht de bus niet meer rijden, er staat me iets van bij dat deze zeker tot half 7 reed. Maar nogmaals zeker weten doe ik het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *